Šeranić: U Srpskoj godišnje od raka grlića materice oboli oko 200 žena, a oko 50 umre

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Od raka grlića materice u Republici Srpskoj godišnje oboli oko 200 žena, a oko 50 umre, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

– Zato je posebno važno što na raspolaganju imamo vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) kao efikasnu i preporučenu mjeru za sprečavanje nastanka tog i sličnih oboljenja, uz preventivne preglede i liječenje – istakao je Šeranić u Banjaluci na sastanku povodom obilježavanja Evropske sedmice prevencije raka grlića materice.

Prema njegovim riječima, do sada je u Republici Srpskoj devetovalentnu vakcinu protiv HPV-a primilo 2.112 djece uzrasta do 15 godina, u kojem je ona za njih preporučena i besplatna, ali cilj je da se obuhvat ovom vakcinacijom značajno poveća.

– Vakcina protiv HPV-a je dokazano naš najbolji put ka „zdravijoj budućnosti“, kako smo i nazvali našu kampanju za vakcinaciju protiv HPV-a – rekao je Šeranić.

On je istakao da je potrebno jačati kapacitete unutar zdravstvenog sistema, ali i da svi skupa neprestano rade na edukaciji roditelja, a posebno tinejdžerske populacije, o važnosti očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

– Kao profesionalci možemo pomoći roditeljima da lakše donesu ovu važnu odluku u životu. Na tom polju imamo odličnu saradnju sa UNFPA, posebno u domenu zagovaranja preventivnih aktivnosti – dodao je Šeranić.

On je izrazio nadu da će se na taj način postići da djevojčice i dječaci u Republici Srpskoj, koji se sada vakcinišu protiv HPV-a, nikada ne budu dio takve statistike.

U Republici Srpskoj od prošle godine u primjeni je najsavremenija vakcina protiv HPV-a koji je najčešći uzročnik raka grlića materice, jednog od vodećih karcinoma kod žena, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Predstavnik Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za BiH Džon Kenedi Mosoti rekao je da je su zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske posvećeni borbi protiv raka grlića materice.

– Podržavamo provođenje programa vakcinacije protiv HPV-a i jačanje svijesti o značaju ove vakcinacije. U narednom periodu, UNFPA će podržati razvoj sveobuhvatnog programa prevencije raka grlića materice – istakao je Mosoti.

On je naveo da će se na ovaj način uticati na smanjenje obolijevanja i smrtnosti od raka grlića materice, ističući da nijedna žena ne bi trebalo da umre od raka grlića materice.

Na sastanku je ocijenjeno da uvođenje vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u Republici Srpskoj predstavlja značajan iskorak i uspjeh u prevenciji obolijevanja od karcinoma, dok promocija njene dostupnosti i podizanje nivoa svijesti o značaju ove vrste vakcinacije ostaje trajni zadatak svih profesionalaca u ovoj oblasti.

Razgovarano je i o važnosti istraživanja radi identifikovanja potreba u zdravstvenom sistemu na polju prevencije raka grlića materice.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA), Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Komore doktora medicine Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Doma zdravlja Banjaluka.

Evropska sedmica prevencije raka grlića materice obilježava se svake godine, posljednje sedmice januara radi podizanja svijesti o ovom oboljenju, te značaju i mogućnostima njegovog sprečavanja i ranog otkrivanja.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, zajedno sa svojim partnerima, posvećeno radi u cilju unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja stanovništva u Republici Srpskoj, dodaje se u saopštenju.