Šeranić: U Srpskoj sedam novih slučajeva zaraze, ukupno 121

28
Foto: SRNA

U Republici Srpskoj registrovano je sedam novih slučajeva virusa korona, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Time je ukupan broj zaraženih u Srpskoj dostigao 121.

Šeranić je rekao da je u proteklih 24 časa izvršeno 75 testiranja na virus korona, od čega je sedam pozitivnih. U pitanju su četiri muškarca i tri žene.

– Kada je riječ o osobama za koje je utvrđeno da su pozitivne na virus korona, tri su iz Kozarske Dubice, dvije iz Gradiške, te po jedna iz Banjaluke i Doboja. Sve osobe su u kućnoj izolaciji ili su u karantinu. Jedna žena je mlađe, a dvije su srednje životne dobi, dok su tri muškarca srednje, a jedan mlađe životne dobi – naveo je on.

Ministar je rekao da se u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom nalazi 16.443 lica, dok je 1.041 izašlo iz nadzora.

Šeranić je dodao da se na odjelu u Univerzitetskom kliničkom centru RS nalazi se 21 osoba, od čega njih deset čeka rezultate i srednje teške su i teške kliničke slike.

On je naveo da su vršena testiranja i lica smještenih u karantin u Gradišci i Šamcu. Napomenuo je da je testirana 31 osoba iz karantina u Gradiški, i svi su negativni.

Prema njegovim riječima, u karantin u Gradiškoj od juče ujutru do jutros smješteno je 49 osoba – 21 iz FBiH i 28 iz RS.

– Svi koji su u ovom karantinu, ako imaju negativan nalaz idu u karantin u svojoj lokalnoj zajednici i biće praćeni 14 dana. Oni za koje se u karantinskom smještaju na granici utvrdi da su pozitivni na koronavirus, idu u karantinske smještaje gdje se nalaze pozitivne osobe. U karantin u Banjaluci gravitiraće ljudi od Doboja do Novog Grada, a oni koji su iz drugog dijela RS ići će u karantin u Đačkom domu u Bijeljini, a ovi karantinski kapaciteti biće proširivani – objašnjava Šeranić.

Šeranić je rekao da je od juče u karantin u Banjaluci, u Studentskom centru “Nikola Tesla”, smješteno 20 osoba i ističe da je izuzetno bitno razdvajanje pozitivnih i građana koji su negativni na koronavirus.

– U Studentski centar u Banjaluci do sada je smješteno 20 osoba, a od 24 njihova člana porodice i kontakta uzeti su brisevi. Među onima kojima je unazad 24 časa potvrđen pozitivan nalaz, utvrđeno je da su dvije osobe iz Kozarske Dubice bili sa porodičnim kontaktom. Zaražen je i jedan ljekar iz dobojske bolnice koji, međutim, u poslednjih sedam dana nije radio, nego je bio u kućnoj izolaciji, a epidemiolozi će sad ispitati sve njegove kontakte. Pozitivna osoba iz Gradiške je sekundarni kontakt iz banjalučkog trećeg klastera, dok je osoba iz Banjaluke bila u porodičnom kontaktu sa suprugom – ističe Šeranić.

Konferencija za novinare ministra zdravlja #RTRS #UŽIVO

Posted by RTRS vijesti on Thursday, March 26, 2020