Šeranić: Za oboljele od malignih bolesti naknada plate 100 odsto

21
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je u Narodnoj skupštini Srpske da je Nacrtom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju predloženo da se za vrijeme privremene spriječenosti za rad osiguranika koji su oboljeli od malignih bolesti naknada plate isplaćuje u iznosu od 100 odsto.

Šeranić je istakao da je zakonskim rješenjima u tekstu Nacrta zakona o zdravstvenom osiguranju naknada plate u punom iznosu predložena i za slučaj nastupanja osiguranog slučaja u vezi sa održavanjem trudnoće.

On je naglasio da su prava znatno proširena i kada je u pitanju ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu zaštitu djece.

– Predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređeno je da se iz sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obezbjeđuje pratnja roditelja ili staratelja djece na bolničkom liječenju do 15 godina starosti – rekao je Šeranić obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naveo da je predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređen širi obim prava osiguranog lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

– Reformom zdravstvenog sistema teži se uspostavljanju finansijski održivog sistema, koji će omogućiti efikasniju zdravstvenu zaštitu – istakao je Šeranić.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.