Šešlija: Možemo odgovoriti na pogoršanu epidemiološku situaciju

29
Foto: SRNA

Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu spremna je da prihvati sve pacijente koji, zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Sarajevsko-romanijske regije, dolaze na liječenje, izjavio je direktor ove ustanove Nebojša Šešlija.

Šelija je rekao Srni da se od 30 pacijenata oboljelih od virusa korona, koji su trenutno hospitalizovani u ovoj bolnici, troje nalazi u Jedinici intenzivne njege, od kojih je jedno na respiratoru.

– U proteklih pet-šest dana imamo povećan priliv pacijenata u našu ustanovu, kako za preglede, tako i za hospitalizaciju. Uglavnom je riječ o pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom koji su smješteni na kovid odjeljenju – pojasnio je Šešlija.

Šešlija navodi da je u prvih 20 dana januara zabilježen manji broj zaraženih pacijenata čije je stanje zahtijevalo bolničko liječenje, pa ih je u tom periodu bilo i manje od 20, ali da je situacija sada složenija.

On podsjeća da je u Bolnici „Srbija“ na vrhuncu epidemije na području Sarajevsko-romanijske regije krajem oktobra i u novembru prošle godine bilo smješteno i do 100 pacijenata zaraženih virusom korona.

Šešlija naglašava da su se od marta prošle godine, kada se virus korona pojavio u ovoj regiji, medicinsko osoblje, ali i kompletan kolektiv ove ustanove suočili sa brojnim novim izazovima, koji su uspješno rješavani.

– Stalno dolazi do izmjene određenih protokola u liječenju, do novih saznanja i naša je ustanova spremno i kvalitetno odgovorila na to. Svi pacijente za koje je postojala indikacija su zbrinuti i pružena im je adekvatna zdravstvena zaštita – rekao je Šešlija.

Govoreći o troškovima koje je epidemija virusa korona prouzrokovala, on je naveo podatak da je u planu potrošnje kiseonika za 2020. godinu ova ustanova planirala 30.000 KM, ali da je potrošeno kiseonika u vrijednosti od 200.000 KM, što je za oko sedam puta veše od planiranog.

– To je i organizaciono i finansijski veliki udar na naš sektor, međutim, zahvaljujući Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu imamo situaciju da kompletne troškove za nabavku kiseonika snositi sama Vlada Srpske – rekao je Šešlija.

Šešlija je naveo da je ova ustanova u skladu sa instrukcijama Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, imenovala tim od jednog ljekara i dva medicinska tehničara za proces vakcinacije, te da sad očekuju dalje preporuke i instrukcije.

On kaže da će, prema trenutnim saznanjima, kompletan proces vakcinacije u Republici Srpskoj raditi Institut za javno zdravlje Srpske, a da će Bolnica „Srbija“ biti spremna da odgovori svim eventualnim zahtjevima nadležnih institucija u vezi sa imunizacijom stanovništva.

Kada je riječ o drugim bolestima, Šelija navodi da je od jula do decembra prošle godine, zbog velikog rasta broja zaraženih virusom korona, apelovano na pacijente sa hroničnim oboljenjima da ne dolaze.

– Prioritet su bili kovid pozitivni pacijenti i tada smo usluge pružali samo pacijentima sa hitnim stanjima. U tom periodu došlo je do određenih čekanja koje sada, kada smo vratili rad bolnice u pune kapacitete, nastojimo da smanjimo i da nadoknadimo zaostale preglede i poslove – pojasnio je Šešlija.

Prema njegovim riječima, tokom vrhunca epidemije u ovoj ustanovi su nastojali da zbrinu sva hitna stanja i pruže neophodne usluge svim pacijentima.

– Tokom vrhunca pandemije sva naša odjeljenja su radila u onom obimu koliko je situacija dozvoljavala. Ginekologija je radila, nekad i u punom kapacitetu, a imali smo i pet poroda trudnica koje su bile kovid pozitivne. Hirurgija je izvodila složenije operacije koje su ranije rađene u Kliničkom centru u Banjaluci – naglasio je Šešlija.

Šešlija je rekao da je, uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji, građanima Sarajevsko-romanijske regije pružena adekvatna zdravstvena zaštita.