Sijarto: Da je do Budimpešte, zemlje Balkana bi već bile u EU

37
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto poručio je danas u Beogradu da bi, da je do Mađarske, zemlje Balkana već bile u EU.

On je rekao da je Budimpešta isfrustrirana što je Brisel po tom pitanju uvijek dva tri koraka iza od onog što bi trebalo da bude.

Sijarto je, govoreći na Samitu u okviru „Otvorenog Balkana“, rekao da je rat u Ukrajini doveo do katastrofalnog slabljenja Evrope, te da lideri EU nisu mogli da spriječe da narodi Evrope plate cijenu za nešto za šta nisu odgovorni.

– Kako da izbegnemo da posljedice ne budu katastrofalne. EU mora da pokaže da politika proširenja mora da bude primat. Da kažem jasno: „Evropi je potreban Zapadni Balkan“ – rekao je on i naveo da 100 miliona ljudi nalazi pod prijetnjom da ostane bez hrane, grijanja, a da se na evropskim granicama sreće „novi nivo agresije sa migrantima“.

– Zahvalni smo Srbiji zbog djelovanja na zajedničkoj granici. Potrebne su nam koordinisane akcije. Integracije bi nam pomogle da izbjegnemo bezbjednosne pritiske – rekao je on.

Sijarto je naveo da je gasovod „Turski tok“ sad jedina sigurna ruta za transport gasa i da bi Mađarska bila u velikom problemu da nije izgrađen.

Lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije će u nastavku dana potpisati sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbjednosti.

Dva najvažnija dijela tog dokumenta odnosiće se na garancije da će Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmjeni osnovnih životnih namirnica, kako bi stanovništvo tih zemalja imalo dovoljno hrane u kriznim situacijama, kao i na mehanizme sprečavanja reeksporta hrane na treća tržišta.

Juče je u Beogradu pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije otvoren međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, na kom izlaže i pet eminentnih proizvođača iz Republike Srpske.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative „Otvoreni Balkan“ – zajedničko tržište koje podrazumijeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.