Sijarto: EU globalizovala rat u Ukrajini

4
Foto: MTI

Evropski odgovor na ukrajinsku krizu dovodi do rasparčavanja svijeta, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je na marginama samita „Pojas i put“ u Hong Kongu rekao da Budimpešta želi da vidi akciju ujedinjenja, poput kineske Inicijative „Pojas i put“.

– Evropa je dala veoma loš odgovor na rat u Ukrajini za koji se, nažalost, čini da rezultira ponovnom podjelom svijeta na blokove – istakao je Sijarto.

Prema njegovim riječima, Brisel je „trebalo da izoluje ovaj rat, ali ga je EU, umjesto toga, globalizovala“.

Sijarto je naveo da je nedostatak komunikacije između suprotstavljenih zemalja doveo do toga da one odustanu od postizanja mira, dok su države koje imaju koristi od dobrih odnosa Istoka i Zapada, kao što je Mađarska, ekonomski povrijeđene.

On je to uporedio sa načinom na koji Inicijativa „Pojas i put“ ima za cilj da okupi svijet radi zajedničkog prosperiteta i bezbjednosti, zbog čega Mađarska pozdravlja prisustvo Kine.

Sijarto je kritikovao bogate zapadnoevropske nacije koje sada govore o odvajanju od kineske ekonomije zbog političkih zabrinutosti.

– Oni tiho traže kineske investicije, baš kao i male države. Oni mogu sebi da priušte da budu licemjerni – rekao je on.

Sijarto je dodao da Mađarska, za razliku od tih zemalja, otvoreno iznosi svoju spoljnu politiku i upozorio da bi odvajanje od Kine „ubilo evropsku ekonomiju“.