Sijarto: Glasaćemo protiv rezolucije o Srebrenici

14
Foto: MTI

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Budimpešti da će njegova zemlja u Generalnoj skupštini UN glasati protiv rezolucije o Srebrenici jer se ovim dokumentom želi demonizovati srpski narod.

Sijarto kaže da bi usvajanje ove rezolucije moglo zaoštriti situaciju u BiH.

– Važno je i da se u BiH prestane sa prijetnjama uvođenjem sankcija i miješanjem stranaca u unutrašnje poslove ove zemlje – rekao je novinarima Sijarto nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je naveo da treba vratiti suverenitet BiH i da se ne smije stajati na putu evropskih integracija zemlje.

– BiH je ostvarila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU i zato je važno da entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos – istakao je Sijarto.

Foto: MTI

On je ocijenio da je harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti o pregovaračkom procesu razbijena jednostranim djelovanjem Kristijana Šmita koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon.

– Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija – rekao je Sijarto.

Sijarto je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

– Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije, već do povećanja tenzija na zapadnom Balkanu. To dovodi do opasnosti da mogu izbiti nove krize. Smatramo i da međunarodni politički učesnici treba da završe svoje djelovanje u BiH i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH – kaže Sijarto.

On je naveo da je sa Dodikom razgovarao o poslovima spoljne trgovine i opšte saradnje i da se zalaže za saradnju Mađarske i Republike Srpske na najvišem nivou.

– Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cijele Evrope. Mađarska namjerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu i u Evropi, da budu pospiješene evropske integracije BiH i održana prva međuvladina konferencija EU i BiH – istakao je Sijarto.