Sijarto: Mišljenje američkog ambasadora nebitno

9
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto komentarisao je kritike američkog ambasadora Dejvida Presmana na račun Budimpešte, a o antiruskim sankcijama.

Sijarto je Presmanu poručio da se ne miješa u unutrašnje poslove Mađarske.

Šef mađarske diplomatije je istakao da je mišljenje predstavnika SAD „potpuno nevažno“, jer Presman „nema veze“ sa unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj, a miješanje u njih „nije njegov posao“.

– Kada primamo ambasadore, mi to shvatamo bukvalno: mi primamo ambasadore. Smatramo da su to ljudi koji su poslati ovamo radi unapređenja i razvoja odnosa dvije zemlje, zasnovanih na uzajamnom poštovanju – naglasio je ministar.

Prema njegovim riječima, „epoha guvernera i regenata“, poslatih da bi govorili državama kako da žive se završila.

– Niko spolja ne može da nas upućuje kako da živimo i zato je nevažno šta državljanin druge zemlje, uključujući ambasadora, misli o unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj – ocijenio je Sijarto.

On je dodao da su akcije Budimpešte rukovođene isključivo nacionalnim interesima.

Ranije je Presman optužio mađarske vlasti za „suprotstavljanje“ evropskim sankcijama Rusiji.

Prethodno je portparolka mađarske Vlade Aleksandra Sentkiralji saopštila da su rezultati nacionalnih konsultacija u Mađarskoj, na kojima su se Mađari izjašnjavali o sankcijama protiv Rusije, pokazali da je 97 odsto stanovnika protiv antiruskih sankcija Evropske unije.