Sijarto: Nećemo odobriti 12. paket sankcija protiv Rusije

8
Foto: MTI

Mađarska neće odobriti 12. paket sankcija EU protiv Rusije ako on uključuje nova ograničenja u energetici, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

– Mogu vam reći sa sigurnošću: ako sljedeći paket sadrži nešto što je u suprotnosti sa našim nacionalnim interesima, mi definitivno nećemo pristati na njegovo usvajanje. Crvena linija za nas se očigledno odnosi na energetiku – gas, naftu, nuklearnu energiju i sve druge aspekte koji mogu da naštete ekonomiji naše države – rekao je Sijarto za „Sputnjik“.

On je istakao da „politika sankcija jednostavno ne funkcioniše“ i da sankcije mogu da naškode Rusiji, ali i da „definitivno nanose veliku štetu evropskoj ekonomiji, evropskim zemljama“.

– A ako politika sankcija nanosi više štete onima koji je nameću nego onima protiv kojih je usmjerena, kakva je svrha da je nastavljamo? – upitao je šef mađarske diplomatije.

Kada je riječ o ličnim sankcijama, Budimpešta ne vidi smisao u kažnjavanju pojedinaca koji nisu učinili ništa što bi štetilo interesima Mađarske, dodao je Sijarto.

Mađarska je odbila da se složi sa svojim kolegama iz EU u pridruživanju samonametnutim ograničenjima na uvoz ruskih energenata. Prošle sedmice, ruski državni gigant „Gasprom“ potvrdio je planove Budimpešte da poveća kupovinu ruskog prirodnog gasa uoči zime.