Sijarto: Neophodno spriječiti direktan sukob Rusije i NATO

35
Foto: EPA/Vassil Donev

Neophodno je da se spriječi potencijalni direktan sukob Rusije i NATO-a, što je jedan od zadataka mađarskih snaga koje patroliraju nebom iznad baltičkih država, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je u govoru u litvanskoj avio-bazi u gradu Šauljaj rekao da Mađarska želi mir, ali da za sada situacija ne djeluje tako, da se pogoršava i da je trenutno najvažnije biti u mogućnosti da se spriječi eskalacija sukoba.

– Možda je jedan od najvažnijih ciljeva to da NATO i Rusija mogu da spriječe direktan sukob. Neophodno je garantovati našu bezbjednost, nekada čak i u blizini Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, tako da ta struna ne pukne – naglasio je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije naglasio je važnost razvoja državne vojske i napomenuo NATO ne bi bio toliko jak bez mađarske vojske i avijacije.

Rusija je u aprilu poslala protestnu notu članicama Alijanse, u kojoj osuđuje njihovu vojnu pomoć Ukrajini usljed ruske specijalne vojne operacije u toj zemlji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je da će bilo kakva pošiljka oružja na ukrajinskoj teritoriji biti legitimna meta ruskih snaga.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je da Alijansa ne planira da se direktno sukobi sa Rusijom, ali da će nastaviti da isporučuje oružje Ukrajini.