Sijarto o pridruženju Ukrajine EU: To je apsurdno, prvo države Zapadnog Balkana

6
Foto: MTI

U Ukrajini se ne poštuje sloboda govora i medija, ne održavaju se izbori, apsurdno bi bilo da se u ovakvim uslovima ocjenjuje poštovanje principa vladavine prava u zemlji, kao i neblagovremeno primanje u EU, izjavio je ministar inostranih poslova i spoljno-ekonomskih veza Mađarske Peter Sijarto.

Mađarski ministar je u video obraćanju na društvenim mrežama nazvao ispravnim zaključak Evropske komisije, prema kome Ukrajina nije ispunila uslov za članstvo u Evropskoj uniji, posebno imajući u vidu nedopustiva kršenja u oblasti poštovanja prava nacionalnih manjina.

Prema njegovim riječima, Budimpešta smatra aktuelnijom „stratešku diskusiju u EU o daljoj politici zajednice prema Ukrajini“.

Sijarto je takođe pozdravio preporuku da se Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo u EU i istakao da dalje širenje EU treba da se odvija, prije svega, na račun zemalja Zapadnog Balkana.

U sredu je EK preporučila da se otpočnu pregovori o stupanju u EU sa Ukrajinom i Moldavijom i uslovila usvajanje pregovaračkih okvira time da Kijev i Kišinjev moraju da ispune nekoliko uslova. Šefica EK Ursula fon der Lajen istakla je da faktički rokovi pridruženja Ukrajine i Moldavije EU zavise od reformi i principa dodeljivanja članstva „po zaslugama“.

Zvaničnu odluku o početku pregovaračkog procesa razmatraće šefovi država i vlada na samitu EU u Briselu od 14-15. decembra. Ovu odluku moraju jednoglasno donijeti svi aktuelni članovi EU.