Sijarto: Ograničavanje cijene ruskog gasa protivno interesima Mađarske

19
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA

Predloženo ograničenje cijene ruskog gasa protivno je interesima Evrope i Mađarske, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto uoči vanrednog sastanka ministara energetike zemalja EU.

Sijarto, koji se sastao u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u julu i zatražio dodatnih 700 miliona metara kubnih gasa pored postojećeg sporazuma o dugoročnoj isporuci gasa, rekao je da bi predloženo ograničenje momentalno izazvalo prekid isporuka gasa Evropi.

– Plan o uvođenju ograničenja cijene eksluzivno za ruski gas koji dolazi gasovodima u potpunosti je protivan interesima Evrope i Mađarske – rekao je Siajrto u video poruci na Fejsbuku.

On je dodao da bi to momentalno dovelo do prekida isporuka ruskog gasa i da „nije potrebna Nobelova nagrada da bi se to shvatilo“.

Ministri energetike zemalja EU razgovaraće danas o ublažavanju cijena energenata, koje su porasle u vrijeme kada je Rusija skoro potpuno obustavila isporuke gasa Evropi zbog evropskih sankcija povodom vojne akcije u Ukrajini.