Sijarto: Pitanje Kosova ne treba da bude uslov evropskih integracija Srbije

4
Foto: Szijjártó Péter/Facebook

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da pitanje Kosova ne treba da bude uslov evropskih integracija Srbije, i obećao da će tokom mađarskog predsjedavanja EU, u drugoj polovini 2024. godine, doći do većeg napretka na putu Srbije ka EU, ako do toga ne dođe ranije.

– Držimo palčeve za uspjeh dijaloga Srbije i Kosova i vjerujemo da se ova situacija može riješiti samo pregovorima. Ali, ne prihvatamo postavljanje pitanje Kosova kao uslov u pogledu evropskih integracija Srbije – rekao je Sijarto u Njujorku.

On je naveo da je EU trenutno, nažalost, u veoma lošem stanju.

– Mi, Mađari, smo za jačanje EU. Na pitanje kako možemo da ojačamo Uniju, nudimo odgovor, a to je proširenje. Koliko smo u mogućnosti da se proširimo, bićemo snažniji – uvjeren je Sijarto.

U tom smislu, ističe da je Evropi potrebno da se Zapadni Balkan pridruži što je prije moguće.

– Najvažnija zemlja Zapadnog Balkana je Srbija. U interesu je Evrope da se Srbija pridruži što je prije moguće. Ne možemo da prihvatimo način ponašanja Brisela i nekih zapadnih zemalja prema Srbiji, jer zaista vjerujemo da je Uniji potrebniji Zapadni Balkan, nego što je regionu potrebna Unija – naveo je Sijarto.

Zato se nada da će već ove godine biti konstatovan napredak u pogledu pristupnog procesa Srbije Uniji, prenosi Sputnjik.

– Ako do toga ne dođe, onda ćemo sljedeće godine, tokom predsjedavanja Mađarske, napraviti ogromne korake. To mogu da vam obećam – poručio je Sijarto.