Sijarto: Politika Evrope prema Rusiji doživjela krah

5
Foto: MTI

Sankciona politika Evropske unije je doživjela krah, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto tokom posjete Minsku.

– Naš stav je da je sankciona politika EU propala. I to nije politička izjava, već činjenica – naglasio je Sijarto.

Sijarto, koji se danas sastao sa bjeloruskim kolegom Sergejem Alejnikom, ocijenio je da je ekonomija EU mnogo izgubila zbog sankcione politike.

– Da je do nas, bilo bi nam drago da više nema paketa sankcija – rekao je Sijarto, upozoravajući da Budimpešta neće dozvoliti uključivanje u 14. paket sankcija mjere koje bi naštetile mađarskoj ekonomiji i ograničile saradnju zemlje sa Rusijom i Belorusijom.

On je nakon pregovora na konferenciji za novinare rekao da Mađarska smatra užasnim izjave brojnih evropskih političara o ukrajinskoj krizi koje mogu da dovedu do sukoba sa Rusijom.

– Iskreno, užasnuti smo izjavama koje bi mogle da izazovu eskalaciju ratnih dejstava i izjavama da bi članice EU ili NATO-a mogle da uvedu vojsku u Ukrajinu. Užasnut sam izjavama o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja i uvođenju obaveznog služenja vojnog roka u Evropi – poručio je Sijarto.

Zamjenik ministra spoljnih poslova je zamolio bjelorusku stranu da doprinese skorom uspostavljanju mira u toj zemlji.