Sijarto: Rusija će obezbijediti isporuke gasa Mađarskoj, uprkos povećanju cijene tranzita preko Bugarske

4
Foto: MTI

Rusija je uvjerila Mađarsku da će Gasprom u potpunosti ispuniti svoje ugovorne obaveze za isporuke gasa, uprkos namjeri Bugarske da poveća cijenu svog tranzita preko njene teritorije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za televiziju M1, na marginama Međunarodnog foruma „Pojas i put“ u Pekingu.

On je istakao da se na sastanku mađarskog premijera Viktora Orbana i predsjednika Rusije Vladimira Putina, između ostalog, razgovaralo o odluci Bugarske da poveća cijenu tranzita ruskog gasa.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak i direktor Gasproma Aleksej Miler.

Sijarto je odluku bugarskih vlasti da povećaju naknade za tranzit gasa iz Rusije u Srbiju i Mađarsku nazvao „neprijateljskom“ i „neosnovanom“, jer „isporuka gasa iz Rusije ne podliježe sankcijama“.

– Generalni direktor Gasproma nas je uvjerio da će kompanija nastaviti da ispunjava svoje obaveze, odnosno da isporučuje potrebnu količinu prirodnog gasa Mađarskoj u skladu sa našim dugoročnim ugovorom – rekao je Sijarto i dodao da je to potvrdio i zamjenik premijera koji je zadužen za energetiku, a „predsjednik Putin takođe je jasno stavio do znanja da će ispuniti svoje ugovorne obaveze prema Mađarskoj“.

Prema njegovim riječima, Mađarska i Srbija će „usaglasiti svoje stavove“ i „neće ostaviti odluku Bugarske bez odgovora“.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban sastali su se u utorak na marginama Međunarodnog foruma „Pojas i put“ u Pekingu, koji se održava 17-18. oktobra.