Sijarto: Sankcije EU napravile veći problem Evropljanima nego Rusima

4
MTI

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocijenio je danas u Trebinju da sankcije uvedene Rusiji nisu uspješne, te istakao da su napravile veći problem Evropljanima nego Rusima.

On je rekao da sankcije nisu ispunile planirani cilj.

– Kada je EU uvela prvi paket sankcija Rusiji, tokom rasprave oni koji su iznosili argumente u prilog sankcijama rekli su da su sankcije potrebne jer će se zbog njih Rusija povinovati i ekonomski upropastiti i neće biti u mogućnosti da nastavi rat. Došli smo do desetog paketa sankcija, a rat je brutalniji i ne čini se da je Rusija poklekla – rekao je Sijarto u okviru sesije „Energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu“ na Samitu energetike.

On je dodao da se sankcije mogu smatrati kao potpuni neuspjeh, a briselske sankcije nanose probleme i evropskim zemljama.

– Visoka inflacija i visoke cijene energenata su posljedica sankcija, ove sankcije su nama Evropljanima veći problem nego Rusima. Ako ovom pitanju ne prilazimo na ideološkoj osnovi, ako ne pravimo političko pitanje, nego gledamo činjenice, onda ove sankcije nemaju nikakavog smisla, već su štetne – istakao je Sijarto.