Sijarto: Ukrajina prijeti suverenitetu mađarske države

6
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Ukrajina prijeti suverenitetu Mađarske namjerom da raznese gasovod „Družba“, kojim se u Mađarsku isporučuje ruski gas, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On se u govoru u Ambasadi Mađarske u Beču osvrnuo na članak „Vašington posta“ u kojem se navodi da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski predložio da se raznese gasovod.

Vijest o izjavama Zelenskog objavljena je juče ujutru i u mađarskom listu „Origo“. U tekstu se tvrdi da je gađanje „Družbe“ odobrila i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Takva prijetnja je kontradiktorna suverenitetu Mađarske jer je pitanje bezbjednosti energetske isporuke stvar suvereniteta. Kada neko poziva na nemogućnost isporuke energije Mađarskoj, on zapravo napada suverenitet Mađarske – naglasio je Sijarto.

Sijarto je rekao da Ukrajina postaje sve više neprijateljski nastrojena prema Mađarskoj, jer mađarske škole u Zakarpatju od 1. septembra neće moći da rade, a mađarska banka OTP u Ukrajini uvrštena je na listu međunarodnih sponzora terorizma, javio je mađarski list „Indeks“.

Šef mađarske diplomatije obećao je da će blokirati bilo kakvu pomoć Ukrajini na nivou EU sve dok Kijev ne ukine status sponzora međunarodnig terorizma koji je dodijelio OTP banci, piše ukrajinski list „Pravda“.