Širom Republike Srpske dočekana pravoslavna Nova godina

16
Foto: Miomir Jakovljević/RAS Srbija

Širom Republike Srpske sinoć je dočekana Nova godina po Julijanskom kalendaru.

Osim Srpske, slavile su i Ruska, Gruzijska, Ukrajinska i Jermenska pravoslavna crkva, kao i Sveta Gora.

U ponoć je u svim pravoslavnim hramovima služen moleban za srećno i berićetno novo ljeto.

U porti Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, upriličen je bogat kultuno umjetnički program. Brojni Banjalučani slavili su uz izvorne i duhovne melodije, u izvođenju Danice Crnogorčević.

U ponoć je služen moleban u hramu Svete Trojice u Prijedoru.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je molebanu u Hramu Svetih ravnoapostolnih Konstantina i Jelene u selu Mrčevci kod Laktaša.

Doček na otvorenom organizovan je i u Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu. Uprkos hladnoći veliki broj građana je slavilo.

Nova godina dočekana je u Bijeljini veselo. Kao i u brojnim lokalnim zajednicama u Srpskoj, u Bijeljini je organizovan doček Pravoslave nove godine na otvorenom, na centralnom gradskom trgu. Svi oni koji su, uprkos hladnoći, odlučili da proslave dolazak nove godine na trgu mogli su da uživaju u muzici popularnog „OK benda“.

Proslava Pravoslavne nove godine organizovana je i u dobojskom parku Narodnih heroja, gdje je za dobru atmosferu bila zadužena Snježana Đurišić. Veselo je bilo i u ugostiteljskim objektima, a brojni su oni koji su Novu godinu po Julijanskom kalendaru, dočekali u toplini doma.

Sa molitvom – zahvalnicom za sva dobra podarena u prošloj godini i sa željama da Nova pravoslavna bude rodnija i plodnija od prethodne, i stanovnici Istočnog Sarajeva zakoračili su u 2022. godinu. Osim u porodičnom ambijentu, veselje do duboko u noć, bilo je upriličeno u ugostiteljskim objektima u gradu. A za stanovnike Istočnog Novog Sarajeva i njihove goste uz Dejana Matića, u ambijentu „Zimzograda“ – na centralnom trgu „Srbija“.

U organizaciji Guslarskog društva „Rade Jamina“ iz Višegrada, a povodom Pravoslavne ove godine održano je 15. po redu „Srpsko sijelo“, na kome su nastupili guslari, zdravičari i muške pjevačke izvorne grupe.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Brčkom je otkazan doček na otvorenom, ali je priređen vatromet.

Odlukom Vlade Republike Srpske, danas je neradni dan.