Škoro: Pomilovao bih Merčepa

31
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro najavio je da će pomilovati Tomislava Merčepa, jednog od zloglasnih komandanata predratnog Vukovara koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima.

Škoro je na vinkovačkoj televiziji rekao da „kao predsjednik neće ponoviti greške prethodnika i da će pomilovati hrvatske branitelje“.

Na snimku koji je objavio na svom Fejsbuk nalogu, Škoro, koji sa Kolindom Grabar Kitarović važi za kandidata desnice, kritikovao je Kitarovićevu što nije pomilovala nijednu osobu hrvatske nacionalnosti osuđenu za zločine tokom devedesetih godina 20. vijeka.

– Kad govorimo o pomilovanjima, kojeg je hrvatskog branitelja pomilovala predsjednica? Ja ću vam reći. Pa, nijednog. Mene pitaju šta mislim o tome i bih li pomilovao Tomislava Merčepa. Evo odgovora – bih, rekao je Škoro.

Tomislav Merčep, koji je svojevremeno bio i gost na inauguraciji Kitarovićeve, osuđen je za ratni zločin.

Merčep je 2016. godine na Županijskom sudu proglašen krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i osuđen je na pet godina i šest mjeseci zatvora.

Merčepu je utvrđena krivica za ubistvo 43 civila koja su likvidirala njegovi ljudi.

Mnogi pravnici smatraju da je ta presuda skandalozna, jer je Merčep dobio smiješnno malu kaznu za takve zločine, navode hrvatski portali.

Sve ankete pokazuju da će Škoro, ako uđe u drugi krug predsjedničkih izbora, postati predsjednik Hrvatske.