Škrbić: Vakcinacijom iskorijeniti HPV virus

8
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić upozorio je da je rak grlića materice jedan od dva najčešća uzroka oboljevanja kod žena, te istakao značaj podizanja svijesti o značaju vakcinacije protiv HPV virusa.

Škrbić smatra da je o ovoj temi potrebno što više pričati i informisati javnost, kako bi se ovaj virus primjenom vakcine iskorijenio.

– Nedopustivo je da na ovom stepenu razvoja našeg društva imamo toliki stepen neprosvijećenosti stanovništva, te da vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa shvataju kao zavjeru – rekao je ŠKrbić novinarima u Banjaluci.

On je izrazio zadovoljstvo što su studenti Medicinskog fakulteta u Banjaluci imali priliku da prisustvuju predavanju „Prevencija raka grlića materice/Vakcina protiv HPV“, koje je organizovano u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA) za BiH.

– Predavanjem želimo dati doprinos inicijativi koju dugo godina pokrećemo, a to je program prevencije kroz vakcinaciju djece i omladine protiv HPV virusa – rekao je Škrbić.

Predstavnik UNFPA za BiH Džon Kenedi Mosoti smatra da je izuzetno važno o ovoj temi govoriti sa mladima, te da je prevencija ključ rješenja problema.

– Moramo što više angažovati mlade ljude. Važno je za nas da ih angažujemo. Nema ništa bolje od toga jer oni imaju odgovornost i shvataju o čemu govorimo. Vlada, takođe, radi odličan posao, ovo ne možemo sami – istakao je Mosoti.

Mosoti je dodao da će biti nastavljena saradnja sa Univerzitetom u Banjaluci, posebno s Medicinskim fakultetom.

– Radujemo se jačanju saradnje. Potrudićemo se da ovo ne bude posljednje što radimo kada je riječ o prevenciji raka – poručio je Mosoti.