Skupština Crne Gore usvojila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

38
Foto: Igor Šljivančanin/skupstina.me

Poslanici parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore usvojili su izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se, kako je saopšteno, odnosi između crkava, vjerskih zajednica i države čine pravednim i stavlja tačka na sukobe koje je do sada važeći Zakon proizveo. Za to je glasao 41 poslanik vladajuće većine, prenosi RTCG.

Prethodno su usvojeni amandmani Građanskog pokreta URA u kojima se navodi da je vjerska zajednica, odnosno dio vjerske zajednice čiji je vjerski centar u inostranstvu, koja nije upisana u Jedinstvenu evidenciju, dužna da djeluje u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

Iz te partije su rekli da se ovim amadmanom obezbjeđuje da sve vjerske zajednice poštuju crnogorske zakone, suverenitet i teritorijalni integritet, ali i djeluju u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

Drugi amandman se odnosio na član 36 koji se mijenja i glasi „Kontrolu zakonitosti namjenskog trošenja sredstava vjerske zajednice iz državnog budžeta i budžeta lokalne samouprave vrše nadležni organi, u skladu sa zakonom“.

Cilj tog amandmana, kako su pojasnili iz URA, jeste da se uvede princip transparentnog trošenja i kontrole sredstava koje se iz budžeta namjenski daju vjerskim zajednicama.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali sjednici, a iz Demokratske partije socijalista su poručili da su sve večerašnje odluke Skupštine nelegitimne i nevažeće.

Poslanik te partije Duško Marković rekao je na konferenciji za novinare da je na sceni skandalozno, neprihvatljivo i protivustavno ponašanju većine, i da nije nije izvršena zakonita verifikacija poslaničkog mandata URA.

On je najavio da će DPS podnijeti prijave i procedure prema sudskim organima koji će odlučiti o ovakvom ponašanju većine, i pozvao međunarodnu zajednicu „da odgovorno sagledaju ovakvo ponašanje većine i da sa opozicijom pokušaju da obezbijede vladavinu prava i poštovanje političkog sistema“.

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić rekao je da je rasprava o izmjenama Zakona trajala 365 dana i da su građani gotovo referndumski tražili izmene, prenose Vijesti.

– Svi ste učestvovali u tome, čak se desilo da se vjerski poglavari tradicionalne i najbrojnije crkve dali svoje živote da bi odbranili svetinje i prava svoje crkve i vjernika, ali i prava vjernika drugih vjeroispovijesti i prava svih građana kojima je pravo svojine garancija za ekonomsku i svaku drugu nezavisnost – kazao je Leposavić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da pokušaj opstrukcije Državne izbnorne komisije (DIK) je nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svjetskog parlamentarizma ne pamti.

Bečić je naveo da je DIK obavijestio da nije u mogućnosti da dostavi izvještaj o verifikaciji mandata jer nije dobio potreban broj glasova članova DIK-a. Podsjetio je na član 104 Zakona o izboru poslanika i odbornika, prema kojem, ako poslanik podnese ostavku, mandat dobija sljedeći na izbornoj listi.

Parlament Crne Gore nije podržao izbor Lidije Vukčević za Vrhovnu državnu tužiteljku, dok je za Danijelu Marković glasalo 27 poslanika, što nije bilo dovoljno za izbor.

Skupština Crne Gore izmjene zakona usvojila je sinoć.