Služen pomen stradalim Srbima srednjeg Podrinja i Birča, zvaničnici položili vijence i cvijeće

13
Foto: Borislav Zdrinja/RTRS

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata položili su danas vijence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast za 3.267 stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Vijenca je u ime institucija Republike Srpske položio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika srpskog člana Predsjedništva BiH Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića.

Na Spomen-krstu vijence su položili i delegacija Srbije koju je predvodio premijer Miloš Vučević, te ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Cvijeće su položile delegacije poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim organima, članovi porodica poginulih iz regije Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije Boračke organizacije Republike Srpske i drugih nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te NOR-a.

Na Spomen-krst cvijeće su položile i delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, javnih ustanova Srpske, gradova i opština Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije gradova i opština Srpske i Srbije.

Prethodno je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju služio parastos za stradale Srbe, uz saslušanje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 32 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Tokom pomena na bratunačkom groblju brojni građani su nosili fotografije stradalih Srba.

Ovogodišnji program obilježavanja 32 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održava se pod naziom „32 godina, zločin bez kazne“.