Šmit o politici koju vode Dodik i Cvijanović – u Njujork nije otišao zbog obaveza

3
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kristijan Šmit izjavio je jutros da na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku nije otišao zbog, kako je rekao, nekih obaveza zbog kojih je morao ostati u Sarajevu.

Govoreći o izvještaju koji je poslao Savjetu bezbjednosti UN, a u kojem je naveo da predsjednik Srpske, Milorad Dodik vodi secesionističku politiku, Šmit je rekao da nije mogao to da ne pomene, jer bi u tom slučaju „izvještaj bio manipulativan“.

– Iznenađen sam jer je Željka Cvijanović uputila pismo gdje je pitala da li je moje imenovanje legitimno i dobila je konkretan odgovor. Moje pitanje je da li ona manipuliše nekim tezama? Oni kao da žive u nekom izoliranom svijetu gdje nisu svjesni šta su problemi. Pozivam Cvijanovićevu da javno sa mnom razgovara i da mi kaže koje su to pritužbe Republike Srpske. Spreman sam da razgovaram s njom – rekao je Šmit.

Takođe, na pitanje da li ima namjeru smijeniti Dodika, Šmit odgovara da su sve karte i opcije na stolu, a da je to odluka o kojoj mora dobro razmisliti i uzeti u obzir sve stvari – između ostalog stav i mišljenje građana.

Šmit je takođe rekao i da je ministar bezbjednosti Nenad Nešić, taj koji je odgovoran za sigurnost svih onih koji su u BiH pa i za njega lično.

– Šta je posao ministra bezbjednosti – da osigura sigurnost za sve u zemlji, pa i za mene. Za sve neka se obrati Ministarstvu inostranih poslova jer su oni nadležni za moju funkciju i poziciju. Njegov zadatak je da garantuje i moju sigurnost, a ako toga nije svjestan, onda on zapravo nije shvatio svoj zadatak. Treba prestati sa igrama i raditi svoj posao – kaže Šmit.

Na pitanje kako komentariše Dodikovu ideju o ujedinjenu Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, Šmit je podsjetio na referendum u Crnoj Gori 2005. godine kada su se građani jasno izjasnili da žele samostalnost i nezavisnost.