Šmit opet izmijenio Izborni zakon BiH: Odredba o penzionisanju neće se odnositi na aktuelni saziv CIK-a

15
Foto: REUTERS/Dado Ruvić

Kristijan Šmit ponovo je izmijenio odredbe Izbornog zakona BiH. Prema ispravkama, šest članova aktuelnog saziva Centralne izborne komisije BiH ostaje do 2027. godine, jer se na njih ne odnose odredbe o penzionisanju.

– Ustanovljeno je da je u tekstu Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (br. 17/24) pronađena tehnička pogreška, te shodno navedenom dostavljamo ispravku – navodi OHR.

Dodaje se da je neophodno izvršiti ispravak u tekstu članka 20.16b, tako da se u prvoj rečenici iza riječi: „Centralne izborne komisije BiH“ dodaju riječi: „ne podliježu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavovima (1) i (2) člana 2.5a ovog zakona“, i interpunkcijski znak zarez (,).

Slijedom navedenog, tekst člana 20.16b glasi:

„Postojeći članovi Centralne izborne komisije BiH ne podliježu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavovima (1) i (2) člana 2.5a ovog zakona, neće biti u obvezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uslova iz člana 2.5, stavak (6), ako ti uslovi nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uslove propisane u članu 2.5., stav (6), tačke 6) i 7) ovog zakona“, navedeno je u aktu koji je Šmit potpisao 2. aprila ove godine.

Prema izvornoj odluci, Šmit je nametnuo odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat. To znači da su već sada van mandata članovi CIK-a Suad Arnautović i Jovan Kalaba. Osim toga, Ireni Hadžiabdić je već istekao mandat.

To bi značilo, da bi bi umjesto njih troje, partneri u vlasti na nivu BiH već naredne godine mogli imenovati troje članova CIK-a, što znači da bi, uz glas aktuelnog člana CIK-a Vlade Rogića (HDZ), SNSD, HDZ, SDP, NiP i Naša stranka mogli de facto „preuzeti kontrolu“ nad Centralnom izbornom komisijom.

Šmit je odlučio da dopuni prvobitne odredbe. Prema ispravci, odredba o penzionisanju neće se odnositi na aktuelni saziv CIK-a, što znači da Jovan Kalaba i Suad Arnautović ne mogu biti smijenjeni do isteka mandata 2027. godine. Od sedam članova CIK-a njih šest bi, nakon ovih ispravki, trebalo učestvovati u provođenju opštih izbora 2026. godine. Irena Hadžiabdić je bez mandata i prema ispravkama, no ona ne može biti razriješena dok se ne provedu lokalni izbori ove godine.