Šmit podnio izvještaj Ujedinjenim nacijama

4
Foto: REUTERS/Dado Ruvić

Kristijan Šmit podnio je izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda, navodeći događaje relevantne za provedbu Opšte okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu od 16. aprila do 15. oktobra 2023. godine.

– Kao konačni autoritet u području djelovanja, Šmit je upozorio na do sada nezabilježene napade na Mirovni sporazum i ustavnopravni poredak BiH, uključujući i visokog predstavnika i Ustavni sud BiH kao njihove zaštitnike – ističe se u izvještaju.

On je istakao da odgovornost za napade leži na vlastima Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog prijetnji Mirovnom sporazumu.

Šmit je odlučno odbacio pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u Republici Srpskoj koja služe secesionističkim ciljevima, uključujući i tvrdnje kojima se negira kontinuitet BiH i pogrešno predstavlja njeno uređenje.

– Država BiH nije savez država niti konfederacija. Na teritoriji BiH postoji samo jedna država, a to je BiH – naglasio je Šmit.

Šmit je istaknuo da međunarodnoj zajednici i dalje ostaju dostupni instrumenti da se suprotstavi prijetnjama Mirovnom sporazumu.

– Ovi instrumenti se moraju održavati i jačati – smatra Šmit.

U izvještaju se takođe navode koraci koji su poduzeti za unapređenje institucionalne funkcionalnosti BiH i napretka ka integraciji u EU, kao pozitivna ostvarenja.

Šmit je upoznao članove Savjeta bezbjednosti da se u izvještajnom periodu povećao broj nasilničkih napada na povratnike i da je korupcija i dalje rasprostranjena.

– Postoji još mnogo izazova koji se odnose na prilagođavanje evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i one u oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomije i socijalne politike – naveo je Šmit.

Šmit će svoj sljedeći redovni izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a predstaviti u maju 2024. godine.

Integralni tekst izvještaja dostupan je na veb stranici OHR-a.

Podsjećamo, Savjet bezbjednosti UN održaće danas sjednicu posvećenu situaciji u BiH.