Šmit ponovo optužio vlasti Srpske „da doprinose kršenju Dejtona“

4
Foto: Screenshot

Njemački političar Kristijan Šmit pozvao je vlasti na svim nivoima u BiH da iskoriste trenutak da se BiH integriše u evropsku porodicu, nakon što je EU odlučila da otvori pristupne pregovore.

On je tokom debate u Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku rekao da njegov izvještaj poziva na veću pažnju, ali podršku međunarodne zajednice kada se radi o BiH.

Prema njegovim riječima, kako bi se ostvario napredak, treba omogućiti BiH da se osloni na pouzdane istrumente, kao i na svoj Ustav.

Šmit je pozvao sve stranke u vladajućim strukturama na svim nivoima u BiH da daju konstruktivan doprinos.

On je naglasio da mora da se dosta ulaže u povjerenje ljudi u politički sistem, kako bi se narod podstakao da „ostane u BiH i da ne odlazi iz zemlje“.

Šmit je ocijenio da je otvaranje pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji odlučujući trenutak.

On smatra da je pritisak na pravosudne institucije veliki izazov u BiH, te da su posebno ozbiljni izazovi sa kojima se suočava Ustavni sud BiH.

Šmit je podsjetio da je Venecijanska komisija poslala mišljenje u kojem se ističe potreba za angažovanjem svih relevantnih institucija u BiH.

Njemački političar optužio je vlasti Republike Srpske „da doprinose kršenju Dejtona“ i naveo da je to „proces koji nosi teške posljedice ne samo za BiH već i za cijeli region“.

Šmit je naglasio da institucije u BiH treba da djeluju zajedno.

Prema njegovom mišljenju, još nije dostignut „željeni stepen poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“ i može da se uradi više.

On je ocijenio da Euforova Misija „Altea“ mora da ostane u svom sadašnjem kapacitetu i da je važno da se nastavi.

Šmit je pohvalio intenzivne i dobre pripreme za lokalne izbore u BiH ove godine.

On je pozvao da se iskoristi trenutak i napomenuo da su svi u BiH odgovorni za mirnu i naprednu budućnost, jer se ta perspektiva duguje mlađim generacijama.