Šmit potvrdio da nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN

266
Foto: REUTERS/Dado Ruvić

Neizabrani stranac Kristijan Šmit danas je i sam potvrdio da je upravo njemački turista u BiH koji nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti i nema legitimitet visokog predstavnika, piše ATV.

Novinar ATV-a ga je danas na konferenciji za medije upitao gdje mu je saglasnost Savjeta bezbjednosti UN-a koji imenuje visokog predstavnika, a koju Šmit nema.

Šmit je na to odgovorio da ima potvrdu PIK-a, očigledno ne znajući da PIK nije Dejtonska kategorija i nema pravnog ovlašćenja da imenuje novog visokog predstavnika.

– Pitanje nije da li je mene neko potvrdio ili nije. Ja sam na ispravan način imenovan, ja sam imenovan ispravno zato što tijelo koje imenuje visokog predstavnika jeste Vijeće za implementaciju mira. Oni su dobili prijedlog od kabineta bivše kancelarke Njemačke Angele Merkel i ja sam imenovan u junu ili julu 2021. godine – rekao je Šmit na pitanje novinara ATV.

Postavlja se pitanje kakve veze sa imenovanjem visokog predstavnika u BiH imaju PIK i njemački kancelar.

PIK kao samoimenovana grupa zemalja i organizacija bez povelje i ovlašćenja bilo koje međunarodne institucije nema nikakav pravni subjektivitet niti ovlašćenja da imenuje visokog predstavnika jer takvo ovlašćenje mora počivati na pravu.

Jedini mogući izvori ovlašćenja za imenovanje visokog predstavnika su Dejtonski sporazum i Savet bezbednosti UN, a takva ovlašćenja PIK-u nisu dali ni Dejtonski sporazum niti Savet bezbednosti UN.

Šmit bi trebalo da zna da potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma biraju visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti UN ga potvrđuje, ali se ni jedno ni drugo nije desilo u njegovom slučaju.