Šmit precizirao novčane kazne

10
Foto: Klix.ba

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je danas nametnuo Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, podrazumijevaju povećanje kazne za političke subjekte do 30.000 KM, a za angažovane u izbornoj administarciji do 1.000 KM.

Šmit je tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH povećao iznos kazne za angažovane u izbornoj administraciji, pa će se za povredu Izbornog zakona, umjesto od 200 do 1.000 KM, plaćati od 600 do 3.000 KM, dok će politički subjekti, umjesto iznosima od 1.000 do 10.000, biti kažnjavani od 3.000 do 30.000 KM.

U odluci, koja je objavljena na internet stranici OHR-a, definisani su elektronski i internet mediji, društvene mreže, govor mržnje, kao i zloupotreba javnih sredstava u izborne svrhe.

Šmit navodi da nosilac izvršne funkcije na bilo kojem nivou vlasti ne smije zloupotrebljavati javna sredstva, što podrazumijeva uključivanje državnih službenika podređenih kandidatu u obavljanju poslova tokom radnog vremena radi promocije kandidata ili političkih subjekata, korištenje prostorija koje zauzimaju javne institucije i organi za aktivnosti predizborne kampanje, ukoliko njihova upotreba nije zagarantovana drugim kandidatima i političkim subjektima.

Zloupotrebom jabnih sredstava smatraće se i upotreba sredstava za komunikacione i informacione usluge, kancelarijske opreme javnih institucija i organa za izbornu kampanju, kao i korištenje prevoznog sredstva u vlasništvu državne, entitetske, gradske, kantonalne ili opštinske vlasti i organizacije bez naknade ili uz snižene naknade za aktivnosti kampanje.

U odluci je navedeno da se dopunjava način imenovanja članova opštinskih izbornih komisija.

Navodi se da je, prilikom odlučivanja po službenoj dužnosti ili prilikom odlučivanja po žalbama i prigovorima, Centralna izborna komisija BiH (CIK) ovlaštena da naloži izbornoj komisiji, Centru za registraciju birača, centrima za brojanje ili biračkom odboru da preduzme mjere za otklanjanje identifikovane nepravilnosti, ali je ovlaštena i da izriče kazne do 30.000 KM, briše imena kandidata, decertifikacija političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata.

Zabranjuje se i lažno predstavljanje u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata, kao i zloupotreba zakonskog prava da učestvuje u radu biračkog odbora u ime jedne političke stranke, navodi se u izmjenama Izbornog zakona.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na službenoj internet stranici OHR-a ili prvog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku BiH“, koji god od tih dana nastupi ranije, navodi se u odluci.