SNSD: Borenović i Crnadak nastavljaju starim stazama ulizivanja strancima

17
Foto: SNSD

Savez nezavisnoh socijaldemokrata osudio je poteze Partije demokratskog progresa, navodeći da se PDP „po ko zna koji put, umjesto uz srpsko rukovodstvo, svrstao uz zapadne centre moći“.

– Branislav Borenović i Igor Crnadak nastavljaju starim stazama podaništva i ulizivanja strancima koje im je utabao njihov mentor Mladen Ivanić. Tako i sada, podmuklo mijenjaju teze i pokušavaju potez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da predstave kao neprijateljski čin prema Njemačkoj, iako je svakome jasno da je ovo isključivo pokušaj odbrane pozicije Srpske od novoproklamovane njemačke politike BiH koja je neskriveno unitaristička i neskriveno traži izmjene ustavne pozicije Srpske – ističe se u saopštenju SNSD-a.

Iz ove stranke pitaju da li su Borenović i Crnadak pročitali Rezoluciju Bundestaga.

– Da li su pročitali izjave njemačkog ministra spoljnih poslova i drugih članova novog establišmenta koji je odmah po odlasku Angele Merkel zauzeo izrazito antisrpsku poziciju, i to ne samo prema Srpskoj, nego i svim pitanjima bitnim za Srbe na Balkanu. Vide li te političke neznalice ponašanje Kurtija, Đukanovića i ostalih koji su ohrabreni novom njemačkom politikom? Ne, njima je samo bitno da napadnu Dodika, a to što time uništavaju mogućnost da Srpska zauzme jedinstven politički stav prema očigledno neprijateljskim namjerama, to njih apsolutno ne zanima – ističu iz SNSD-a.

Iz SNSD-a navode da odlično znaju značaj Njemačke za privredu i građane Srpske, kao što znaju i da je Njemačka već preduzela određene blokade zbog odbijanja da prenesu nadležnosti na institucije BiH i da usvoje sankcije protiv Rusije.

– PDP očito smatra da je politika dodvoravanje Zapadu, bez obzira kakvi su njihovi stavovi i politika prema nama. Njemačka je jasno formulisala politiku koja traži umanjenje ustavne pozicije Srpske i srpskog naroda u BiH. Ukoliko PDP smatra da sa osmijehom treba da primimo njemačkog ambasadora da tu politiku i sprovodi, onda to tako treba i da kažu – ističu iz SNSD-a.

SNSD smatra da je potrebno da se njemačka spoljna politika odredi da li podržava Dejtonski sporazum ili ono što piše u Rezoluciji Bundestaga.

– Prvi korak je izjava da Njemačka ne spori dejtonsku poziciju Srpske. Umjesto da pomognu da se zajedno odupremo opasnim namjerama i politikama, Borenović, Crnadak i Jelena Trivić nastoje da budu fini i simpatični sagovornici Kristijana Šmita, Analene Berbok i Bakira Izetbegovića. Narod će odlučiti šta je važnije, kao i do sada – zaključuje se u saopštenju.