Šobić: Kozara je polazište i ishodište Srba

12
Foto: SRNA

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Slobodan Šobić poručio je danas na Mrakovici da je Kozara polazište i ishodište Srba i da je bezgranična u srcima srpskog naroda.

Šobić je na obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari rekao da su, sticajem okolnosti, Kozara i Potkozarje bili naseljeni potomcima krajiških graničara, kojima je istorijska sudbina vijekovima dala ulogu branilaca, zaštitnika i žrtava.

On je podsjetio prisutne da je u junu i julu 1942. godine agresor spremio monstruoznu ofanzivu na nezaštićeni narod, stvorivši obruč na Kozari, gdje je prethodno izbjegla većina naroda.

– Plan agresora u praksi imao je još monstruoznije posljedice od zamišljenih. Oni koji su preživjeli obruč, nisu uspjeli da prežive logore. Do tada nezapamćeno u istoriji ljudskog roda, počeo je proces fizičkog nestanka jednog naroda – rekao je Šobić.

On je rekao da neprijatelj nije uspio u svojim planovima da uništi srpski narod sa tog područja.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.