Šobić: U zajedničkom stroju šaljemo poruku da Kozara živi

11
Foto: Borislav Zdrinja/SRNA

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Slobodan Šobić rekao je da su narod Kozare i borci pojam i simbol herojske epopeje, a da neprijatelji nisu otvarili cilj jer okupljeni danas na komemoraciji na Mrakovici šalju poruku da Kozara živi.

– Kozara je 43 narodna heroja. Kozara je više od 34.000 poginulih građana, među kojima 10.000 boraca i više od 11.200 djece koja su mahom odvedena u logore i pomrla u fašističkim mučilištima – rekao je Šobić u obraćanju na obilježavanju 82 godine od Bitke na Kozari.

On je rekao da je fašističko-njemački okupator zajedno sa ustaško-domobranskim formacijama imao ciljeve „da oslobodi Nezavisnu Državu Hrvatsku od, pod navodnicima, remetilačkog slobodarskog faktora, ostavi nezaštćenu nejač i vještački održi izdajničku tvorevinu kakva je bila NDH“.

– Da radno-sposobne stanovnike Kozarčane internira u radne logore vojne mašinerije Trećeg rajha. Da eksploatiše prirodna dobra i pozornost i posebno Rudnik željezne rude Ljubija za potrebe ratne fašističke mašinerije – naveo je Šobić.

On je dodao da je u tu svrhu, u junu i julu 1942. godine, agresor spremio monstruoznu ofanzivu na nezaštićeni narod, stvorivši obruč oko čitave planine Kozare u koju je prethodno većina naroda izbjegla.

Šobić je rekao da je plan agresora u praksi imao još monstruoznije posljedice od onih zamišljenih i da oni koji su preživjeli obruč nisu uspjeli da prežive logore.

Prema njegovim riječima, do tada nezapamćen u istoriji ljudskog roda, počeo je proces fizičkog nestanka jednog naroda.

– Kozara u nama živi i živjeće u našim potomcima i potomcima naših potomaka – naglasio je Šobić.

On je ukazao da neprijatelji i izdajnici nisu znali ono što danas svi znaju i da cilj nisu ostvarili.

– Jer, evo nas ovdje, svi zajedno. U stroju smo zajedničkom i šaljemo poruku da Kozara živi. Da je u nama i oko nas. Naš je dug da pamtimo ove epske junake, kao i one neosvećene, a svete, mučenike umorene u logorima i jamama, na stratištima i srelištima o kojima svjedoči naša istorija i poezija – dodao je Šobić.