Socijaldemokrate izabrale revoluciju – pada li Vlada Angele Merkel?

23

Članovi SPD-a su izglasali autsajdere na čelo stranke. Novi tandem na vrhu spada u lijevo krilo i traži kraj koalicije sa demohrišćanima. Zašto bi to moglo da bude loše za Njemačku, komentariše novinarka DW Sabine Kinkarc.

Ko bi rekao? Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) je odabrala revoluciju. Članovi stranke su izglasali da ih kao kopredsjednici od sada vode Norbert Valter-Borjans i Saskija Esken, dvoje malo poznatih socijaldemokrata koji se broje u lijevo krilo i ne kriju da im se nimalo ne dopada učešće u vladajućoj koaliciji sa demohrišćanima pod palicom Angele Merkel.

Ovaj tandem je u drugom krugu glasanja dobio 53 odsto glasova u odnosu na 45 odsto koliko su dobili veliki favoriti: vicekancelar Olaf Šolc i Klara Gejvic.

Odluka članstva bila je prilično jasna. To je šamar za kompletan establišment SPD-a jer sve poznate socijaldemokrate su prije glasanja javno podržale Šolca i Gejvicovu, koji su između ostalog obećavali da će nastaviti saradnju sa demohrišćanima sve do redovnih izbora 2021. godine.

Bilo je to obećanje koalicionog mira. I socijaldemokrate i demohrišćani loše stoje u anketama i niko ko već spada u sam vrh stranke ili izvršne vlasti nema interesa da ode na nove izbore i počini političko samoubistvo.

Političari iz prvog reda osjećaju da mogu mnogo da izgube.

Ali Norbert Valter-Borjans (67) i Saskija Esken (58) nisu ni u prvom ni u drugom redu.

On je do prije dvije godine bio pokrajinski ministar finansija u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, ona je savezna poslanica bez mnogo uticaja među kolegama.

Ubjeđeni su da SPD ide u sunovrat – u anketama je nekada divovska partija uglavnom na četvrtom mjestu sa mizernih 13-15 odsto – najviše zato što se stranka kreće ka centru.

Žele da se vrate socijalističkim korenima, da radikalnim zaokretom svima stave do znanja da je krenula obnova SPD-a.

Sada se čeka partijski kongres sljedeće sedmice gdje će Valter-Borjans i Esken biti zvanično izabrani od strane delegata koji će morati da slijede odluku članova stranke.

Ostaje pitanje koliko će brzo i na koji način vodeći dvojac detonirati vladajuću koaliciju i vjerovatno izazvati vanredne izbore.

O tome glasaju delegati, ali vodeći tandem daje preporuku. Eskenova je do sada govorila da SPD mora da izađe iz vlasti, ali sada je malo promijenila taktiku – traži od demohrišćana da se potpuno revidira koalicioni ugovor, znajući da će ovi na to teško pristati.

Tako se lopta prebacuje u dvorište rivala po sistemu: ako demohrišćani ne popuste, onda SPD mora da napusti Vladu.

Jasno je da demohrišćani neće moći da pristanu na zahtjeve Valter-Borjansa i Eskenove: bezuslovno finansiranje nezaposlenih, podizanje minimalne satnice na dvanaest evra i dodatno oporezivanje imućnih.

Od svih zahtjeva bi jedino mogli da pristanu na onaj da se pooštre mjere protiv klimatskih promjena.

Sveukupno, za Njemačku ovo ne izgleda dobro. Umjesto da se socijaldemokrate vrate redovnom poslu, oni će se nadalje baviti sobom i uzeti Saveznu vladu kao taoca.

Ako dođe do novih izbora, obe vladajuće stranke bi mogle dublje da potonu.

Od izbora bi trenutno najviše profitirali Zeleni, kojima se u anketama daje 20–23 odsto.

Bude se i nade Ljevice da bi konačno mogla u vlast na saveznom nivou jer vidi prirodne saveznike u novom tandemu na vrhu SPD-a.

No Valter-Borjans i Eskenova će prvo morati da ubijede svoju stranku u eventualnu crveno-crveno-zelenu koaliciju (SPD, Ljevica i Zeleni) u kojoj bi vjerovatno Zeleni bili najjači i davali kancelara.

To ubjeđivanje neće biti lako – cijeli partijski establišment je protiv njih.

Sasvim je zamislivo da će SPD, umjesto toliko željenog novog početka, narednih mjeseci upasti u unutarstranačke borbe koje će otjerati još više birača od ove partije. Najstarija njemačka stranka mogla bi da nestane u političkoj nirvani.