Šojgu: Ideja o zabrani ulaska svim Rusima u EU je nacistička

10
Foto: kremlin.ru

Ideja da se svim ruskim državljanima uskrati ulazak u EU predstavlja manifestaciju nacističke politike, poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

– Danas smo svjedoci još jedne jasne manifestacije nacističke politike, kada visoki evropski zvaničnici proturaju rusofobičnu ideju o blokiranju ulaska u zemlje EU svim Rusima – izjavio je Šojgu tokom obraćanja na sastanku prvog Međunarodnog antifašističkog kongresa u Moskvi, prenosi TASS.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je ove nedelje na prekid izdavanja viza ruskim građanima na nivou cijele Evropske unije, prenijeli su litvanski mediji.

Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, ali joj se protive njemački kancelar Olaf Šolc i Evropska komisija.

Češka, aktuelna predsjedavajuća EU, najavila je da će se o tom pitanju razgovarati na ministarskom sastanku krajem avgusta.

Ispravna odluka o pokretanju specijalne operacije

Šojgu je rekao da je odluka o pokretanju specijalne vojne operacije u Ukrajini ispravna i da je donesena zbog neprihvatljivih prijetnji po bezbjednost Ruske Federacije koje su stvorile ukrajinske vlasti.

– Osam godina je Kijev vršio teške zločine protiv građana Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike. Poginulo je više hiljada nedužnih ljudi, uključujući djecu – izjavio je Šojgu, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njegovim riječima, NATO je pokrenuo i vojni razvoj Ukrajine.

On je naglasio da je Kijev krenuo ka pridruživanju NATO, što je, kako kaže, stvorilo neprihvatljive prijetnje po bezbjednost Ruske Federacije.

Šojgu smatra da je ruski lider i vrhovni komandant vojske Vladimir Putin donio ispravnu odluku da pokrene specijalnu vojnu operaciju jer je glavni cilj bio zaštita građana Donbasa od, kako kaže, genocida kijevskog režima.