Šojgu: NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za povećanje svojih grupa

5
Foto: kremlin.ru

Odluka Rusije i Bjelorusije o recipročnim mjerama u vojno-nuklearnoj oblasti donesena je u uslovima izuzetno oštre eskalacije prijetnji na zapadnim granicama dviju zemalja, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku Savjeta ministara odbrane država-članica ODKB u Minsku.

On je podsjetio da je Oružanim snagama Bjelorusije predat operativno-taktički raketni sistem „iskander-M“, koji može da koristi i konvencionalne i nuklearne rakete.

Takođe je prerađen jedan broj aviona Su-25 za moguću upotrebu nuklearnog naoružanja.

– Bjeloruski vojnici prošli su potrebnu obuku u ruskim školskim centrima – rekao je Šojgu.

Ministar je obavijestio kolege da je ranije sa ministrom odbrane Bjelorusije potpisao dokumente koji „utvrđuju proceduru za pronalaženje specijalnog skladišta za nuklearno oružje na bjeloruskoj teritoriji“.

– Napominjem da je čitav kompleks mjera organizovan strogo u skladu sa aktuelnim međunarodnim obavezama i ne krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja – rekao je Šojgu i istakao da ruska strana zadržava kontrolu i odluku o njihovoj primjeni.

Pritisak Zapada na Ukrajinu

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje primoravaju ukrajinske vlasti da demonstriraju taktičke uspjehe na bojnom polju, pumpajući zemlju oružjem u vrijednosti od više od 65 milijardi dolara.

On je dodao da se Zapad ne obazire na gubitke u ukrajinskim redovima i da je spreman da ratuje „do posljednjeg Ukrajinca“.

– U kaznenim ekspedicijama i borbenim dejstvima učestvuje više od 2.500 stranih plaćenika. Koriste se terorističke metode obračuna, uključujući diverzije i ubistva visokog profila – rekao je ministar.

Sve to, prema njegovim riječima, „dovodi do eskalacije sukoba i odugovlači ga“.

Ukrajinska kriza ─ izgovor za povećanje trupa NATO-a

Govoreći o vojno-političkoj situaciji u regionima kolektivne bezbjednosti ODKB, Šojgu je ukazao na destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u stvaranju žarišta napetosti u blizini granica država-članica te organizacije.

– U velikoj mjeri slažem se sa ocjenama vojno-političke situacije u regionima kolektivne bezbjednosti ODKB koje su iznesene danas. Situacija u njima ostaje krajnje nestabilna, zahtijeva našu veliku pažnju i stalno praćenje. Destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika negativno utiču na stvaranje žarišta napetosti u blizini granica država ODKB. Provociraju se krize i sukobi, pruža se podrška terorističkim i ekstremističkim strukturama, primjenjuju se sve vrste sankcija, prijetnji i ucjena – rekao je ruski ministar odbrane.

On je primjetio da Sjevernoatlantska alijansa koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za jačanje svojih grupa u istočnoj i srednjoj Evropi.

– NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za povećanje svojih grupa. Pokrenuta je naredna faza širenja Alijanse. U istočnoj i srednjoj Evropi modernizuje se vojna infrastruktura, raspoređuje se udarno oružje, povećava se obim i intenzitet zajedničkih vojnih vježbi – objasnio je Šojgu.

On je napomenuo da će najveće biti vježbe „Defender Europe 2023“, u kojima će učestvovati, između ostalih, i zemlje van bloka.

– Drugi zabrinjavajući momenat je rastuća agresivna retorika i zajedničke nuklearne misije zemalja NATO-a u Istočnoj Evropi za testiranje upotrebe vozila za isporuku nuklearnog oružja, kao i modernizovanje komponenata američkog globalnog odbrambenog raketnog sistema – nastavio je Šojgu.

Prema njegovim riječima, u istom rangu su „isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, pokušaji provokacija i napadi na strateške objekte Ruske Federacije“.

Ministar odbrane Rusije došao je u prestonicu Bjelorusije, gdje učestvuje na sjednici Savjeta ministara odbrane zemalja-učesnica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti, na kojoj će se razmatrati regionalni izazovi i prijetnje.

Na sastanku će učestvovati ministri odbrane članica ODKB, generalni sekretar ODKB i načelnik Zajedničkog štaba ODKB.

Učesnice ODKB su Rusija, Bjelorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan.