Šolc očekuje jasne korake Rusije ka deeskalaciji

35
Foto: president.gov.ua

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da očekuje jasne korake Rusije ka deeskalaciji konflikta sa Ukrajinom i istakao da su Berlin i zapadni saveznici spremni za ozbiljan dijalog sa Moskvom o evropskoj bezbjednosti.

– Spremni smo za ozbiljan dijalog sa Rusijom o pitanjima evropske bezbjednosti – rekao je Šolc na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Šolc je objavio novi njemački kredit od 150 miliona evra za Ukrajinu. On navodi da je Zapad spreman da uvede „veoma dalekosežne i efikasne sankcije“ ukoliko Rusija naruši teritorijalni integritet svog susjeda.

Foto: president.gov.ua

Zelenski je izjavio da će njegova zemlja nastaviti da stremi svom cilju, članstvu u NATO savezu, uprkos negodovanju Rusije i skepticizmu nekih zapadnih zemalja.

– Danas mnogi novinari i mnogi lideri kao da ukazuju Ukrajini da je moguće ne rizikovati, ne postavljati stalno pitanje budućeg članstva u Alijansi, jer su ti rizici povezani sa reakcijom Ruske Federacije. Ja vjerujem da moramo da idemo putem koji smo izabrali – rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Foto: president.gov.ua