Šolc: Želimo Sjevernu Makedoniju u EU, prihvatite prijedlog

5
Foto: economist.com

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je građane Sjeverne Makedonije na prihvatanje francuskog prijedloga za rješavanje spora sa Bugarskom i poručio da je ova država ponovo pred važnim smjernicama.

– Želite li da prihvatite evropski kompromis? Time bi konačno mogla da se održi prva pristupna konferencija – 17 godina od dobijanja statusa kandidata. To bi vas dovelo jedan važan korak bliže članstvu EU i prevazišlo blokadu – poručio je Šolc u otvorenom pismu građanima Sjeverne Makedonije.

Rekao je da razumije nestrpljenje i frustraciju građana i da je čak i dijeli sa njima.

– Razumijem kada kažete „nama je predugo previše obećavano, i previše od nas traženo“. Razumijem kada imate sumnje da li bi taj korak stvarno oslobodio put u EU – naglasio je on.

Šolc je kazao, ističući da želi da bude potpuno otvoren, da i nakon prihvatanja „ovog kompromisa“ pristupni proces neće biti jednostavan.

– Takođe kažem i da zajedno možemo da savladamo sve zadatke koji su pred vama. Mi želimo da postanete članica EU. Želimo vas u Uniji i da vašu i našu kulturnu posebnost, naše različite jezike i identitete očuvamo i njegujemo. To nas čini zajednički snažnim – podvukao je on.

Šolc je naveo da zna da kompromisi iziskuju ponekad bolne ustupke, i dodao da se EU sastoji od kompromisa i to svakodnevno.

– Uvjeren sam da nas i teški kompromisi na kraju uvek vode napred i čine snažnijim. Mi smo i ostajemo na vašoj strani – zaključio je kancelar.