Španija je u finalu Evropskog prvenstva

12
Foto: AFP

Reprezentacija Španije savladala je Francusku 2:1 u polufinalu Evropskog prvenstva u fudbalu. Španci su prvi finalisti Evra 2024.

Narodna poslovica da „petao koji prvi kukuriče završi u loncu“, u prenosnom smislu u slučaju meča Španije i Francuske ima potpuni smisao, jer je napredniji tim sa početka utakmice završio kao poraženi.

Španija je neporažena u dosadašnjem dijelu Evra i prvi je finalista turnira. Ovo je peto finale u istoriji za španski tim na prvenstvima Evrope, a imaće priliku da postanu najtrofejniji tim Starog kontinenta sa četiri trofeja.

Francuska neće biti u prilici da se bori za treći trofej, ponajviše zbog izostanka konkretne igre.

Španija do prije ovog duela nikada nije trijumfovala u Minhenu, dok Francuska nikada nije bila poražena u ovom gradu. Za 90 i nešto više minuta igre i to je promijenjeno. I sigurno će 9. jul biti datum za zaborav u Francuskoj. Francuzi su i 2006. godine u finalu Mundijala u Njemačkoj poraženi od Italije, baš na današnji dan.

Igra Francuza je na početku meča obećavala, a rano vođstvo donijelo je veliku radost, međutim gol Randala Kolo Muanija u devetom minutu više je bio splet nespretnih okolnosti u taboru Španije, a manje plod izgrađene akcije Francuza. Taj pogodak donijeo je i zanimljiviju igru u Minehnu. Španci su kreirali akcije i stvarali prilike koje su za Francusku bile neodbranjive.

Prvi pogodak za Španiju u 21. minutu djelo je Lamin Jamala, najmlađeg fudbalera i strijelca u istoriji evropskih prvenstva. Sjajan pogodak sa dvadesetak metara udaljenosti od gola je postigao tinejdžer iz Španije, lopta je udarila u lijevu stativu. Neki navijači iza gola nisu mogli da vjeruju šta su vidjeli.

Samo četiri minuta kasnije uslijedio je još jedan gol, a genijalnost je viđena u nogama Danija Olma, koji je priredio sjajan prijem, a potom i lucidan šut kojim je donio vođstvo Španiji, tj. konačni trijumf.

Tokom većeg dijela meča igra je bila intezivna, odvijala se ispred šesnaesterca rivala, s tim što Španija nije tražila gol, već trošenje vremena, dok su Francuzi bili izvan ritma i na polovini svojih zamisli, nikada dorečeni i uvijek na ivici pogotka, ali i primljenog gola.

Španija je zahvaljujući timskoj, ali i individualnoj igri bila bolji tim od Francuske.

Finale Evropskog prvenstva je zakazano za 14. jul u Berlinu, a rival Španiji biće bolji tim iz duela Holandija – Engleska.