„Špigl“: Njemačka povećala uvoz ruske nafte

6
Foto: Axel Heimken/AFP

Njemačka je nastavila da uvozi velike količine ruske nafte, okrećući se Indiji kao zamjenskom dobavljaču, nakon što je EU početkom decembra zabranila gotovo sav uvoz sirove nafte iz Moskve, piše danas list „Špigl“.

List navodi da je njemački uvoz naftnih derivata iz Indije skočio više od dvanaest puta u periodu od januara do jula 2023. godine u odnosu na prethodnu godinu.

Vrijednost tog uvoza porasla je sa 39 miliona dolara u prvih sedam mjeseci 2022. godine na 484 miliona dolara u istom periodu 2023. godine.

– Uvoz iz Indije uglavnom se odnosi na gasna ulja koja se koriste za proizvodnju dizela ili lož ulja – navodi se u izvještaju, uz napomenu da Nju Delhi proizvodi značajan dio tih gasnih ulja iz ruske sirove nafte.

Njemačka, koja je istorijski najveći kupac ruske nafte u EU, obustavila je uvoz naftovodima 1. januara, uprkos činjenici da je najnoviji embargo Unije izuzeo isporuku cjevovodima u blok iz Rusije.

Zvanični podaci njemačkog statističkog zavoda „Destatis“ pokazuju da je uvoz ruske sirove nafte u Njemačku gotovo u potpunosti prestao usred sankcija. Statistika, međutim, ne računa naftu ruskog porijekla indirektno kupljenu od globalnih trgovaca putem transfera sa broda na brod. Kako navodi list, pozivajući se na podatke, neke količine ruske nafte koje je kupila Indija kasnije u određenom obliku završavaju u Njemačkoj, prenosi „Raša tudej“.