Špirić: Dom naroda do daljeg u blokadi

9
Foto: Klix.ba

Na današnjoj sjednici Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skuštine BiH nije postignuta saglasnost o nastavku sjednice prekinute 18. marta, tako da ovaj dom ostaje do daljeg u blokadi, potvrdio je Srni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić.

On je podsjetio da je Klub Bošnjaka 18. marta napustio sjednicu zato što je u okviru usvojenog dnevnog reda bila tačka Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, zbog čega je Dom naroda već duže od dva mjeseca u blokadi.

– Nažalost, ni danas nismo našli rješenje. Stojimo na stanovištu da nije moguće zakazivati nove sjednice bez završetka sjednice čiji je dnevni red usvojen – istakao je Špirić.

On je dodao da ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je nakon što je Klub bošnjačkih delegata napustio zasjedanje nezadovoljan što je u dnevni red uvršten Prijedlog zakona o Ustavnom sudu na zahtjev srpskog delegata Želimira Neškovića.

Obrazlažući ovaj postupak, bošnjački delegat Šefik Džaferović tada je rekao da su insistirali da se ova tačka ne uvrsti u dnevni red i ocijenio da bi po BiH „bilo opasno da taj zakonski akt usvoji jedan dom“.