Špirić: Kriza prouzrokovana odlukom visokog predstavnika

11
Foto: klix.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je nakon hitne sjednice ovog doma da su delegati srpskog kluba prisustvovali sjednici da podrže zaključke Narodne skupštine i da su predložili šest zaključaka, te da smatraju da je kriza proizvedena odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka kroz pokušaj nametanja zakona.

– Zahtijevamo da oni koji su donijeli odluku, tu odluku učine ništavnom a da se zaduži Savjet ministara da u najkraćem mogućem roku oblikuje ovu materiju o kojoj će se raspravljati u Parlamentarnoj skupštine BiH – rekao je Špirić novinarima.

On je naveo da su oko državne imovine izrazili neslaganje sa odlukom Ustavnog suda i predložili da se pitanje imovine reguliše sporazumima entiteta, kantona i Brčko distrikta, te da su podržali zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za sveobuhvatnim dijalogom sa parlamentom Federacije o rješavanju nagomilanih problema u budućnosti.

– Pet zaključaka dobilo je podršku u prvom krugu i sada idu na usaglašavanje i na prvoj narednoj sjednici koja će biti posvećena ovim zaključcima biće usvojeni – istakao je Špirić.

On je podsjetio i na tri zaključka Kluba Hrvata, da su dva usvojena, a jedan je usvojen u prvom krugu i ide na usaglašavanje.

– Mislim da bi bilo dobro da svi iz ovoga izvučemo pouku i da shvatimo da je dijalog nezaobilazna forma. Izrazio sam javno zabrinutost zbog nespremnosti Bošnjaka da se kreću ka dijalogu. Mislim da je to svaki put dovodilo do krize i do njene kulminacije. Oni uvijek očekuju da će rješenje u interesu Bošnjaka biti uneseno u BiH preko međunarodnih institucija – ocijenio je Špirić.

Špirić je napomenuo da bi volio da su Bošnjaci posvećeniji dijalogu, te da smatra da je nepovjerenje unutar BiH veliko i da nažalost Bošnjaci više vjeruju predstavnicima međunarodne zajednice nego Srbima i Hrvatima sa kojima bi trebalo da obezbijede bilo kakvu formulu suživota u BiH.

Špirić je poručio da je ubijeđen da će zaključci u drugom krugu biti usvojeni i da će to postati zaključci Doma naroda.

On vjeruje da će zaključci u drugom krugu glasanja dobiti podršku, bez obzira što će bošnjački delegati i tada glasati protiv njih.

Špirić smatra da je dobro da se razgovara i da se usvajaju zaključci. “Hoće li nas ti zaključci približiti to je drugo pitanje”, ocijenio je Špirić.

On je dodao da neko ko nije spreman da razgovara i čeka rješenje izvana, to ne naziva blokadom, nego “brigom za BiH”.

– Kada neko želi da razgovara, učestvuje u dijalogu i traži rješenja, onda se to zove blokadom. Neke stvari su pobrkane i moraćemo u narednom periodu davati odgovore na mnogo složenije izazove od ovih koji su danas – rekao je Špirić.

On je dodao da Srbi žele da donose odluke koje su prihvatljive za sve.

– Izgleda da su Srbi ovdje prihvatljivi samo ako su spremni da pucaju u političkom smislu u glavu ili noge Republici Srpskoj. Takvi ne postoje – rekao je Špirić i istakao da je danas bilo puno jedinstvo Srba.