Špirić: Najbolje rješenje ono koje je postignuto unutrašnjim dijalogom

8
Foto: Klix.ba

Izbora u BiH će biti „na ovaj ili na onaj način“, a situaciju u vezi sa Izbornim zakonom BiH u normalne tokove mogao bi uvesti dogovor političkih partnera, smatra zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

– Nema boljeg rješenja od onog koje je postignuto unutrašnjim dogovorom, bez nametanja sile. Dijalog izrodi dogovore i dobra rješenja, ali se, nažalost, oni ne sprovode – rekao je Špirić za „Nezavisne novine“.

Govoreći o sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je prekinuta nakon što su bošnjački delegati napustili sjednicu, Špirić kaže da je demokratska svijest na nivou da se ne može ni raspravljati o nečemu što Bošnjacima nije po ukusu.

Da li će sada ostati pri izmjenama i dopunama Izbornog zakona oni koji su ga predložili i za šta su glasali u Predstavničkom domu, Špirić kaže da će se vidjeti kada počne sjednica koja je prekinuta 18. marta.

– Ne znam da li je nekome do igrarija i nadmudrivanja u ovakvoj situaciji, kada je preko noći zaustavljen napredak na putu ka EU, ali znam da ovo nije dobra situacija jer nema nikakvog dijaloga, povjerenja ni konzistentnosti među političkim partnerima – rekao je Špirić.

On je dodao da su BiH i svi u njoj na gubitku kada neko sa strane nameće zakonska rješenja i reguliše način funkcionisanja u BiH.

– Sa nama iz SNSD-a nema iznenađenja, što dogovorimo i prihvatimo, to i sprovedemo. Za neke druge ne bih mogao to reći jer ni vlastite snimke sastanaka ne smatraju vjerodostojnim. Mnogi su slobodni strijelci i rade širom svijeta na nekim imaginarnim ciljevima koji veze nemaju s dejtonskom BiH. I kakvu nam poruku šalju – upitao je Špirić.

Govoreći o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici, Špirić kaže da je teška istina da je „BiH uvijek paljena izvana, a gorjela iznutra“, te da je mnogo primjera gdje se na spoljnom planu istupa bez jedinstvenog stava unutar BiH.

– Jedno je sigurno, kakva god bude sudbina ove rezolucije o Srebrenici, bila ona usvojena ili ne, pokazaće se da su jedino neprijatelji dejtonske BiH i kreatori regionalne nestabilnosti uspjeli – ocijenio je Špirić.