Špirić: Opozicija u strahu od Narodne skupštine Republike Srpske

32
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kandidati SDS-a i PDP-a na izbornim skupovima i u medijima zdušno napadaju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog potezanja veta radi neprihvatanja agremana njemačkog ambasadora Tomasa Fičena u BiH jer su u očiglednom strahu od svojih međunarodnih mentora, rekao je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a, naglasio je da je Narodna skupština Republike Srpske mjesto gdje se štite interesi i dignitet institucija Republike Srpske pa ne vidi šta je sporno tim strankama da odlučuju u skupštinskim klupama jer su ih narod i građani za to izabrali.

– Nije uzalud veliki Njegoš rekao „Strah čovjeku obraz kalja teško“. To se vidi na galami opozicionih kandidata, posebno aktuelnih poslanika poput Jelene Trivić i koalicionih kolega iz PDP-a i SDS-a – naveo je potpredsjednik SNSD-a.

Špirić je poručio da ciljna grupa PDP-a i SDS-a nije narod koji ih je birao nego međunarodni mentori i političko Sarajevo.

– Razlika između naše politike i njihove je nepomirljiva. Naša je da se Banjaluka pita, a njihova da se sluša Sarajevo – dodao je Špirić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je odluku Predsjedništva BiH o davanju agremana vanrednom i opunomoćenom ambasadoru Njemačke u BiH usvojenu na vanrednoj sjednici u petak, 2. septembra, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Narodna skupština Republike Srpske je u ponedjeljak, 5. septembra, saopštila da je primljen zahtjev Dodika za sazivanje posebne sjednice parlamenta radi izjašnjavanja o njegovoj izjavi o proglašenju veoma štetnom po vitalne interese Srpske odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH koja je usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.