Špirić: „Virus nepovjerenja“ u BiH je pogubniji od koronavirusa

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da odsustvo dijaloga i minimuma političke volje da se rješavaju važna otvorena pitanja vode BiH u destabilizaciju i kolaps.

Špirić je naglasio da je trenutno stanje takvo da institucije BiH ne mogu da odgovore nijednom globalnom izazovu jer nema volje da se unutrašnji problemi rješavaju dijalogom i u institucijama.

On je upitao kako odgovoriti na sveprisutniju migrantsku krizu kada se odbija i razgovor unutar nadležnih institucija o donošenju Izbornog zakona, Zakona o Ustavnom sudu BiH, presude “Sejdić i Finci” i drugo.

– Dok se ovdje javnost truje raznim dezinformacija, mi ćemo nastradati od ‘virusa nepovjerenja’ koji je pogubniji od korona virusa koji je u najavi. Ovdje već 25 godina ‘virus nepovjerenja’ razara tkivo i prijeti kolapsom institucija BiH – istakao je Špirić, koji je potpredsjednik SNSD-a.

On je ocijenio da dijalog nema alternativu i uvijek će donijeti bolje rješenje nego ćutanje i okretanje glave od problema.

– Zato pozivam sve aktere političkog života u BiH da shvate stanje u kome se nalazimo i da se otvori dijalog o svim pitanjima koja traže dogovor i kompromis zarad svih koji ovdje živimo i snosimo odgovornost za stanje u kome se nalazimo – rekao je Špirić.