Srbija dodjeljuje odlikovanja: Ordeni za Zemana i Handkea, počast i Šabanu Šauliću

48
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će povodom dana državnosti Srbije – Sretenja dodijeliti niz najviših državnih odlikovanja, a među odlikovanim su i predsjednik Češke Miloš Zeman i nobelovac Petar Handke.

Zemanu, prema kome srpska javnost gaji simpatije zbog stava u vezi sa proglašenjem samoproklamovane nezavisnosti Kosova biće dodijeljen Orden Republike na lenti, pišu Večernje novosti.

Handke i posljednji preživjeli član “srpske sedmorke”, koja je radila na programu “Apolo” David Vujović ponijeće Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena, dok će isto priznanje drugog stepena ove godine pripasti srpsko-američkom bioinženjeru – profesoru biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku Gordani Vunjak Novaković.

Karađorđev orden trećeg stepena ide u ruke urologu akademiku Jovanu Hadži Đokiću i vaskularnom hirurgu Lazaru Davidoviću, koji je inostrani član Ruske akademije nauka i umetnosti.

Sretenjski orden prvog stepena dobijaju Medicinski fakultet u Beogradu, koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, akademik Dušan Kovačević, Sportsko društvo “Radnički” i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz grčkog mjesta Asprovalta.

Foto: Profimedia

Sretenjski orden drugog stepena dobiće i dvije gimnazije, leskovačka i Treća beogradska, a isto priznanje trećeg stepena pripalo je “Politikinom zabavniku”, Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici, zatim Milovanu Vitezoviću i Đorđu Kadijeviću za seriju “Vuk Karadžić”.

Isto priznanje dobiće i novine “Jedinstvo” sa Kosova i Metohije, sa tradicijom dugom 75 godina, zatim Kulturno-umjetničko društvo “Gradimir”, Istorijski arhiv Beograda, koji takođe obilježava 75 godina rada, Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”, Narodni muzej u Leskovcu i poznati arheolog Marko Popović.

Na listi za Orden srpske zastave trećeg stepena su počasni konzuli Srbije u Osaki Naohide Uejama, Republici Kipar Kipros Ilijadis i na Kefaloniji Viktor Ruhotas.

Orden belog orla sa mačevima – prvog stepena ide i u ruke Petog bataljona Vojne policije Kopnene vojske Srbije, a istim znamenjem okitiće se i Vojna akademija, koja obilježava 170 godina od osnivanja i kontinuiranog rada.

Vojnoj gimnaziji pripašće isti orden, ali trećeg stepena.

Zlatna medalja za hrabrost “Miloš Obilić” ide na grudi profesora iz Velike Plane Slavoljuba Stojadinovića i En Pešić.

Na spisku dobitnika zlatnih medalja za zasluge su i predsjednik Memorijala Solunskog front Anri Lakaj, glumica Mira Banjac, kompozitor Radoslav Grajić, teniski trener Nikola Pilić, novinar RTS i autor filma “Ratne priče sa Košara” Slađana Zarić.

Ovo državno odlikovanje posthumno će biti dodijeljeno i pjevaču Šabanu Šauliću.