Mazalica: Bošnjaci da se suoče sa odgovornošću za odbijanje Kutiljerovog plana

89
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da Bošnjaci treba da se suoče sa istorijskom odgovornišću Alije Izetbegovića i tadašnjeg bošnjačkog rukovodstva za neprihvatanje Kutiljerovog plana i rat koji je izazvan na današnji dan 1992. godine kada je sproveden neustavni referendum o nezavisnosti BiH.

– Izetbegović je odbacio Kutiljerov plan koji su prihvatili Radovan Karadžić i Mate Boban. Taj plan je predviđao konsocijacijsko federalno uređenje BiH kakvo imamo i danas i koje je u suštini dogovoreno u Dejtonu. Taj plan je davao Bošnjacima više gradova nego što danas imaju, ali ga Izetbegović nije prihvatio jer je želio unitarnu BiH – rekao je Mazalica Srni.

Prema njegovim riječima, nakon odbijanja Kutiljerovog plana sproveden je referendum o nezavisnosti BiH koji je bio neustavan, jer nije bila dovoljna izlaznost.

Mazalica je podsjetio da je tada na referendumu preglasan srpski narod, a da je potom uslijedilo ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, zločin u Doborovoljačkoj ulici i otvoreni napadi na kasarne JNA.

– Ta dešavanja se poklapaju sa Izetbegovićevom izjavom u parlamentu da će žrtvovati mir za nezavisnu BiH. Ta izjava, odbijanje Kutiljerovog plana, sprovođenje referenduma, ubistvo srpskog svata i napadi na JNA koja se mirno povlačila idu u prilog tvrdnji da su Bošnjaci odgovorni za rat – naglasio je Mazalica.

U Federaciji BiH 1. marta se obilježava takozvani „dan nezavisnosti BiH“, iako na nivou BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH sproveden 29. februara i 1. marta 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.