Srećna pravoslavna Nova godina!

125
Foto: Tanjug (arhiva)

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, proslavile su Novu godinu.

Zvaničnici Republike Srpske čestitali su pravoslavnu Novu godinu svim građanima.

Doček Nove godine po julijanskom kalendaru, organizovan je širom Republike Srpske.

U pravoslavnim hramovima u Banjaluci služen je moleban. U porti Hrama Hrista Spasitelja nastupili su Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“, Gradski tamburaški orkestar i etno grupa Iskon. Veliki broj Banjalučana slavio je ulazak u pravoslavno novo ljeto u kućnoj atmosferi.

Sjajnim koncertima u našem gradu, obilježena Pravoslavna nova godina. U porti Hrama Hrista Spasitelja, večeras su…

Posted by Grad Banja Luka on Monday, January 13, 2020

U prijedorskoj regiji, proslava pravoslavne Nove godine, organizovana je samo u Novom Gradu. Tradicionalno, na Trgu Mladena Oljače, u organizaciji opštinske uprave, slavilo se uz kuvano vino i zabavni program.

U Gradišci je nastupila grupa Galija.

Slavilo se i u dobojskoj regiji. Doboj, Derventa, Teslić i Stanari organizovali su doček na otvorenom. U Doboju je održan koncert orkestra Perice Jaćimovića, a potom je nastupila i estradna umjetnica Tina Ivanović.

Za razliku od međunarodne Nove godine kada nije bilo organizovanog dočeka u Istočnom Sarajevu, građane je noćas na Trgu Srbije u Istočnom Novom Sarajevu zabavljao Sergej Ćetković. Na Jahorini su nastupili Darko Lazić i Nikolina Kovač.

Doček je organizovan i u Foči. Nekoliko stotina Fočaka Novu godinu dočekalo je na Trgu kralja Petra, uz užičke Boeme, kuvano vino i planinski čaj. Vatromet i hramovna zvona oglasili su Mali Božić i dolazak pravoslavne 2020. godine. U Svetosavskom hramu služen je moleban za uspješnu i blagoslovenu novu godinu.

I Trebinje se opredijelilo za doček na otvorenom. Trebinjce i njihove goste u Novu godinu uveo je Bane Mojićević.

I na Gradskom trgu u Bijeljini organizovan je doček. Međutim, veliki broj Semberaca ponoć je dočekao u krugu porodice.

U Brčkom, slavlje je organizovano na platou Bulevara Mira. Dolazak Nove godine obilježen je vatrometom, a organizator dočeka bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Brčko.

Proslava Pravoslavne Nove godine organizovana je i u obližnjem Pelagićevu na Trgu 9. januar.

Stanovnici Dervente dočekali su novo ljeto na Trgu pravoslavlja uz muziku, kuvano vino i vatromet.

Modričani su Novu 2020. godinu po julijanskom kalendaru dočekali prvi put na otvorenom. Iako je bilo izuzetno hladno vrijeme, na Trgu Milana Jelića okupio se veliki broj Modričana.

Šamčani su Novu godinu dočekali na gradskom trgu uz kuvano vino, muziku i vatromet, u organizaciji opštinske uprave Šamac.

Nekoliko stotina mještana dočekalo je Novu godinu uz muziku, kuvano vino i vatromet na školskom igralištu u Kravici kod Bratunca zajedno sa gostima iz susjednih sela i Srebrenice.

Ulazak u Novu godinu pravoslavni vjernici na području opštine Prnjavor obilježili su cprisustvom molebanima u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i Hramu Svetog Save u prigradskom naselju Slatina.

Moleban je u ponoć služen i u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu.