Sredstvima iz budžeta Republike Srpske nabavljeno 75 tona brašna

33
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske saopštilo je danas da je sredstvima iz budžeta Vlade Srpske nabavljeno 75 tona brašna za stanovništvo u Srpskoj i srpskim opštinama u Federaciji BiH.

Reagujući na navode iz teksta “Batagon stoji iza donacije brašna Srpskoj” koji je objavio portal “Kapital”, da će “Kompanija Fidelinka Batagon” donirati Srpskoj i srpskim opštinama u FBiH 75 tona brašna koje je Vlada Srpske tražila kao interventnu pomoć”, iz resornog ministarstva ističu da je riječ o nabavci koja je izvršena sredstvima iz budžeta Vlade Srpske, a ne o donaciji, kako je navedeno u pomenutom tekstu.

Za nabavku brašna zaduženo je Ministarstvo trgovine i turizma zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije od srijede, 1. aprila.

– Napominjemo i da će raspodjela nabavljenog brašna za potrebe snabdijevenosti stanovništva u pomenutim opštinama biti izvršena danas posredstvom načelnika opština i opštinskih štabova Civilne zaštite – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da je brašno planirano za stanovništvo opština Drvar (16 tona), Petrovac (16 tona), Grahovo (osam tona), Glamoč (10 tona), Čajniče (15 tona), Krupa na Uni (četiri tone), Jezero (tri tone), Kupres (tona), Drinić (tona), Istočni Mostar (0,75 tona) i Istočni Drvar (0,25 tona).

Iz Ministarstva apeluju da se mediji u budućim objavama rukovode istinitim i provjerenim informacijama kako bi javnost u Republici Srpskoj bila tačno informisana i kako bi se spriječilo širenje dezinformacija.

Iz Ministarstva trgovine i turizma i Vlade Srpske zahvaljuju svakom preduzeću, privredniku i pojedincu koji su doniralo bilo kakvu vrstu namirnica ili drugih sredstava, imajući u vidu trenutnu situaciju, te su iskazali spremnost da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruže podršku institucijama i građanima Srpske u ovim teškim vremenima u borbi da se sačuvaju životi građana i spriječi širenje virusa korona.