Sremski front – klanica srpske omladine

17
Foto: wikimedia.org

Poslije višemjesečnih rovovskih borbi, 12. aprila 1945. godine počela je ofanziva Jugoslovenske armije na Sremskom frontu na njemačke i hrvatske položaje, koja je okončana probijanjem neprijateljske odbrane, ali i velikim srpskim žrtvama.

Cijena proboja bila je užasna, budući da je poginulo najmanje 30.000 mobilisanih mladića iz Srbije, poslatih na sremsku klanicu, praktično bez obuke.

Sremski front bio je utvrđena odbrambena linija Vermahta i Hrvatskih oružanih snaga, koja je djelovala u Sremu i dijelu istočne Slavonije tokom Drugog svjetskog rata, tačnije od 23. oktobra 1944. do 13. aprila 1945. godine.

Borbe na Sremskom frontu završene su probojem njemačko-hrvatske odbrane 12-13. aprila 1945. i napredovanjem trupa Jugoslovenske armije do Zagreba, Slovenije i austrijske granice.

Istorija Sremskog fronta jedna je od tema na kojima se u Srbiji gradi kultura sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji.

Poslije rata, na području opštine Šid podignuto je Spomen-obilježje „Sremski front“, kulturno dobro od izuzetnog značaja.