Struja se vraća u domaćinstva

23
Foto: Pexels

Republika Srpska i FBiH, ali i pojedini dijelovi susjednih zemalja ostali su bez električne energije. Iz Elektroprenosa BiH rečeno je da j došlo do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH.

15.33 – Đokić: Nema preciznih informacija koja je država i njen operator sistema odgovorna za raspad prenosne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas povodom nestanka električne energije u cijeloj BiH da u ovom času ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prenosne mreže odgovorna za raspad prenosne mreže.

15.05 – Petrović: Stabilizuje se snabdijevanje strujom širom Srpske

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da se na svakih deset minuta stabilizuje sistem u svim opštinama u Republici Srpskoj.

15.00 – Pogledajte kako su građani Srpske reagovali na kolaps u snabdijevanju električnom energijom

14.41 – Nezavisni operator sistema u BiH saopštio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25 časova. Prema prvim informacijama, to se desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

14.03 – Mazalica za RTRS: Stabilizuje se stanje, snabdijevanje strujom vraća se u funkciju

14.01 – Nakon raspada regionalnog elektro-energetskog sistema, snabdijevanje elektičnom energijom vraća se u funkciju.

Struja je došla u Laktaše i više banjalučkih naselja, a uskoro će i u ostala mjesta.

Rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je struja puštena na 110 kilovoltnoj mreži koja se oslanja na proizvodne pogone, a radi se i na obezbjeđivanju snabdijevanja za veće potrošače.

13.55 – Skoro cijelo područje Crne Gore bilo je bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postepeno uključenje.

13.31 – Iako još nisu poznati tačni razlozi raspada sistema, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordinisanim aktivnostima sa operatorom sistema na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima, navedeno je iz EP BiH.

13.28 – Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je za RTRS da se desio regionalni raspad elektro-energetskog sistema, ali da se očekuje vrlo brzo stabilizacija sistema.

13.10 – U gradovima u Republici Srpskoj i FBiH, u kojima je nestalo električne energije, ne rade semafori i saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

13.05 – Iako još nisu poznati tačni razlozi raspada sistema, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordinisanim aktivnostima sa operatorom sistema na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima, navedeno je iz EP BiH.

Skoro cijela Crna Gora ostala bez struje

Zbog ispada na mreži Crnogorskog elektrodistributivnog sistema bez napajanja je skoro cijelo područje Crne Gore, saopšteno je iz CEDIS-a.

Crnogorski mediji javljaju da struje nema u Budvi, Baru, Risnu, Podgorici, Zeti, Žabljaku, Pljevljima, Plavu, Gusinju…

List Pobjeda piše da je izbio požar na jednom dalekovodu i da se ne zna kada će problem biti riješen.

Cijela Dalmacija bez struje

Cijela Dalmacija ostala je bez struje.

Bez električne energije su ostali Split, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica, kao i brojna ostrva.