Srpski glasovi u velikoj većini otišli Milanoviću

30
Foto: Zoran Milanović/Facebook

Kandidat za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović dobio je u prvom krugu veliki broj glasova preostalih Srba u Hrvatskoj, posebno u vukovarskom kraju, navode hrvatski portali.

U županijama i gradovima gdje je još značajan postotak Srba Milanović je odlično prošao.

U opštini Negoslavci u Vukovarsko-sremskoj županiji, u kojoj žive uglavnom Srbi, dobio je gotovo 73 odsto glasova, druga je Katarina Peović, kandidat Radničke fronte, sa devet odsto glasova. Peovićeva je oštar kriričar ustašizacije Hrvatske.

Kolinda Grabar Kitarović dobila je u tom mjestu tek nešto iznad pet odsto glasova.

U Borovu je Milanović dobio 63 odsto glasova, Katarina Peović osam odsto, a Kitarovićeva samo pet odsto glasova. U opštini Borovo Srbi čine skoro 90 odsto stanovništva.

Milanović je ostvario vrlo dobre rezultate i u Vukovaru gdje je pobijedio Miroslav Škoro, dok je Kotarovićeva bila druga. Zoran Milanović dobio je – 23,5 odsto glasova.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Vukovaru živi 57 odsto Hrvata i 35 odsto Srba.

U Donjem Lapcu Milanović je pobijedio sa 59 odsto glasova, Kitarovićeva je dobila 14, Škoro devet, a Katarina Peović šest odsto glasova. U Donjem Lapcu živi 80 odsto Srba i 18 odsto Hrvata.

U Gvozdu je Milanović dobio 47, Kitarovićeva 24, a Škoro 14 odsto glasova. U Gvozdu živi oko 90 odsto Srba i deset odsto Hrvata…

Drugi krug predsjedničkih izbora biće održan 5. januara.